Video| Pacienții unui spital din România, hrăniți cu resturi de pâine înmuiată și salam: „Meniul zilnic a fost avizat de un dietetician”

Pâine înmuiată și câteva bucăți de salam. Asta este mâncarea primit de pacienții internați la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti. Imaginile au fost postate pe internet, decșanțând un val de acuzații.

Pacienții unui spital din România, hrăniți cu resturi de pâine înmuiată și salam

marinbadea.ro

Potrivit Realitatea Plus, la Plătăreşti va ajunge şi o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica în ce condiţii sunt îngrijiţii pacienţii cu afecţiuni neuropsihice grave.

Marinela Voievozeanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi, a confirmat că pacienții primesc resturi alimentare, însă a punctat că, în cazul multora dintre ei, „mâncarea trebuie să fie pasată”.

Aproape 200 de persoane sunt internate la centrul din Călăraşi. Aceștia ar trebui să beneficieze de condiţii decente de viaţă şi asistenţă medicală.

Imaginile postate pe Facebook au strânit un val de reacții. Atât Direcţia de Asistenţă Socială din Călăraşi, cât şi Consiliul Judeţean Călăraşi fac, totuşi, anchete interne.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti „asigură persoanelor adulte cu dizabilităţi neuropsihice aflate în situaţie de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, socializare, petrecere a timpului liber, asistenţă paleativă, în vederea aplicării politicilor şi strategiilor de asistenţă specială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru creşterea şanselor recuperării şi/sau integrării acestora în familie ori în comunitate şi de a acorda sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea acestora”, potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi.

Imaginile filmate în spital au fost postate pe Facebook:

În urma apariției în spațiul public al filmărilor din Centrul Plătăreşti, DGASPC Călăraşi a transmis vineri după-amiază următorul comunicat de presă

Referitor la imaginile postate pe reţeaua de socializare de către dl Marin Badea cu privire la meniul servit, micul dejun, din data de 10.01.2020, beneficiarilor unui centru rezidenţial destinat îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi neuropsihice din subordinea DGASPC Călăraşi, precizăm următoarele:

În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite.

Referitor la imaginea privind agitaţia psihomotorie a unei beneficiare care urma să meargă la masa, precizăm că această stare a survenit ca urmare a prezenţei unei persoane străine turbulente, în speţă a ziaristului, care fără să cunoască problemele de sănătate cu care se confruntă beneficiarii, a pătruns în spaţiul personal al acestora, într-un mod abuziv şi intruziv.

În acest context, precizăm că la nivelul centrului au loc vizite ale altor persoane, dar în spaţii special amenajate, cu pregătirea prealabilă de către personalul angajat a beneficiarilor, dar şi al vizitatorilor.

Citește și
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Cine este Speranța, noua concurentă din casa Mireasa. Ce spun mamele despre ea
Cine este Speranța, noua concurentă din casa Mireasa. Ce spun mamele despre ea
Kirill Tereshin este „Popeye Marinarul din Rusia”. Tânărul are implanturi gigantice în brațe, exact ca personajul animat
Kirill Tereshin este „Popeye Marinarul din Rusia”. Tânărul are implanturi gigantice în brațe, exact ca personajul animat
Mai multe articole

Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini.

În vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri