Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Zile libere pentru români, chiar și după încheierea stării de urgență. Cine sunt persoanele care pot beneficia de această măsură

Părinții își pot lua zile libere pentru a-și supraveghea copiii chiar și după încetarea stării de urgență, întrucât deputații au aprobat acest proiect în urmă cu puțin timp. 

Zile libere pentru români, chiar și după încheierea stării de urgență. Cine sunt persoanele care pot beneficia de această măsură

Deputații au prelungit perioada în care părinții își pot lua zile libere pentru a supraveghea copii, astfel că ei vor beneficia de această măsură adoptat în plină pandemie de coronavirus și după încetarea stării de urgență.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Potrivit unui amendament inițiat de deputații Adrian Solomon (PSD) şi Eva Andrea Csep (UDMR) "prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar".

Nu s-au putut opri nici în timpul pandemiei de coronavirus. Doi români, arestați în Spania după ce au spart 47 de farmacii

De asemenea, pot beneficia de aceste prevederi și părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

De precizat este că prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Piața muncii iese din hibernare. Ce locuri de muncă își caută românii

De asemenea prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit".

Această lege, însă, trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.

Recomandari