Antena Căutare

Pașaportul de România îți oferă acces liber în 176 de destinații. Unde poți călători fără nicio grijă în anul 2023

Deținerea unui pașaport românesc oferă acces la 176 de destinații fără viză, ceea ce îl face valoros la nivel mondial, clasându-se pe locul al treisprezecelea.

pasaport romanesc
Pașaportul de România îți oferă acces liber în 176 de destinații. Unde poți călători fără nicio grijă în anul 2023 | Profimedia

În schimb, pașaportul Singapore ocupă primul loc în acest an cu 193 de destinații, potrivit Henley Passport Index, citează România Insider.

Citește și: Pericolul la care te supui dacă porți papuci în timpul zborului. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Pașaportul de România îți oferă acces liber în 176 de destinații. Unde poți călători fără nicio grijă în anul 2023

O serie de schimbări au zguduit clasamentul global al pașapoartelor pentru 2023. După cinci ani consecutivi în fruntea indicelui pașapoartelor Henley, care compară toate pașapoartele din lume în funcție de cât de liber pot călători deținătorii lor în țări străine fără viză, Japonia a fost acum depășită de patru țări, în timp ce pașaportul României a crescut ca valoare.

Pașaportul din Singapore deține prima poziție în 2023, permițând cetățenilor săi să viziteze 193 de destinații dintr-un total de 227 fără viză. Asia a dominat clasamentul Henley & Partners de mulți ani, dar Europa revine puternic.

Citește și: Plaja semi sălbatică din România care arată ca în Grecia. Are nisipul fin și apa turcoaz, iar prețurile sunt accesibile

Germania, Italia și Spania au urcat pe locul doi, cu 190 de destinații fără viză, în timp ce Japonia și Coreea de Sud împart locul trei cu Austria, Finlanda, Franța, Luxemburg și Suedia, oferind acces la 189 de destinații fără viză, notează CNN .

Atât SUA, cât și Regatul Unit au fost pe o traiectorie descendentă din anul lor de glorie din 2014, când au împărțit prima poziție.

Totuși, lucrurile par să se îmbunătățească, întrucât pașaportul britanic a urcat cu două locuri pe locul al patrulea, poziție pe care nu a mai ocupat-o din 2017. Pe de altă parte, SUA au scăzut cu două locuri pe locul opt, cetățenii americani beneficiind de acces fără viză la doar 183 de destinații.

România se află pe locul al treisprezecelea cu acces fără viză la 176 de destinații, în creștere cu trei poziții față de anul precedent.

Indexul pașapoartelor Henley se bazează pe datele obținute de la Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și evaluează 199 de pașapoarte din întreaga lume. Acesta este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare noile reguli privind vizele de călătorie.

În cea mai recentă actualizare, firma notează că în istoria de 18 ani a clasamentului, numărul mediu de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape s-a dublat – de la 58 în 2006 la 109 în 2023.

Cu toate acestea, diferența dintre libertatea de mișcare de care se bucură cetățenii din țările de top și cei care dețin pașapoarte în partea de jos a clasamentului este mai mare ca niciodată: cetățenii afgani pot vizita doar 27 de destinații fără viză, urmați de Irak (29) și Siria (30).

Singapore a reușit să asigure cetățenilor săi acces fără viză la 25 de destinații noi în ultimul deceniu. „Emiratele Arabe Unite au adăugat un scor impresionant de 107 noi destinații fără viză din 2013”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners.

„Între primele 10 țări, SUA a avut cea mai mică creștere a scorului, adăugând doar 12 destinații noi”. „Scăderea continuă a Americii în clasament este un avertisment pentru vecinul său, Canada, și pentru restul lumii anglofone”, a adăugat Greg Lindsay de la Cornell Tech Jacobs Institute.

Pățania unor români care au ales să-și petreacă concediul pe litoralul românesc. Ce li s-a întâmplat când au ajuns la ca... Rezultate Loto 23 iulie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x