Antena Căutare

Pe ce dau banii românii, în funcție de regiunea în care locuiesc. Unde se duc salariile moldovenilor și cât cheltuiesc oltenii

Cheltuielile românilor par să fie din ce în ce mai mari și, se poate spune, haotice. Chiar și așa, au putut fi delimitate niște statistici în funcție de zonele țării. Astfel, s-a arătat că moldovenii, oltenii, bănățenii și muntenii își dau mare parte din economii pe categorii specifice de produse.

maini de femeie care numara bancnote in lei Galerie
Unde se duc salariile românilor, în funcție de zona geografică în cae locuiesc. Ce spun statisticile | Shutterstock

HotNews, a analizat baza datelor furnizate de Statistica cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare, pe regiuni de dezvoltare, în 2022. Astfel, a realizat o hartă interactivă a cheltuielilor recurente ale românilor.

Cea mai mare parte din bugetul unei familii se duce pe alimente și țigări, precum și articole și accesorii pentru fumat. Aceste sume de bani întrebuințate în mare parte pentru nevoile de bază au fost lăsate deoparte în analiza realizată în Statistica cheltuielilor.

Atenția a fost îndreptată către celelalte cheltuieli, care nu satisfac nevoile de bază, precum medicamente, articole vestimentare, bijuterii și altele.

Pe ce își dau românii banii în funcție de regiunea în care locuiesc

În mare parte, moldovenii dau mai mulți bani pe lemne, oltenii și bănățenii pe haine, iar bucureștenii pe haine și medicamente. Iată câteva detalii:

București și Ilfov: Îmbrăcăminte, medicamente, confecții.

Timiș și Arad: Îmbrăcăminte, medicamente, benzină.

Maramureș: Îmbrăcăminte, lemne, încălțăminte.

Dolj: Îmbrăcăminte, lemne, medicamente.

Teleorman: Lemne, îmbrăcăminte, medicamente.

Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași: lemne, îmbrăcăminte, medicamente.

Prahova: Îmbrăcăminte, lemne, medicamente.

Brașov și Alba: mașini de încălzit și aparate de aer condiționat, îmbrăcăminte, încălțăminte.

De asemenea, pe listă se mai regăsesc cheltuieli recurente ca benzina, încălțămintea, confecțiile, articolele de uz personal, iar în vestul și sud-vestul țării articolele de parfumerie, în timp ce în centrul țării oamenii își concentrează cheltuielile pe aparatele de aer condiționat și alte mașinării pentru căldură.

Citește și: Din ce câștigă, de fapt, cei mai mulți bani Andreea Bălan. Cum reușește să facă economii: „Îi țin la saltea”

La polul opus, aproape în toate regiunile pare să nu se mai găsească economii pentru săpun și alte obiecte de toaletă, unelte de grădinărit, animale de companie (aici intrând și hrana, și medicamentele pentru acestea), bijuterii, jocuri sau jucării și flori, dar și mobilă, covoare și chiar televizoare și frigidere.

Românii urmează un traseu destul de bine conturat atunci când vine vorba de priorități. Sunt nevoiți să se descurce cu o sumă limită după ce își acoperă cheltuielile importante. Ei își îndreaptă atenția mai întâi spre nevoile de bază, iar mai apoi spre îmbunătățirea imaginii pe care o afișează în societate, chia dacă uneori în detrimentul altor nevoi personale și, mai ales, odihnei.

Din statistica amintită mai sus reiese că românii pun pe planul secund cheltuielile pentru relaxare și timp liber, cele care îi deconectează de la muncă, precum animalele de companie, jocurile, florile și amenajările interioare ori a spațiilor verzi.

Șapte persoane au fost arestate după ce au furat un vas de toaletă. Care a fost motivul pentru care au recurs la acest g... Rezultate Loto 3 septembrie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x