Antena Căutare

Pelerinaj cu tipete si lesin, la Moastele Sfintei Parascheva

A inceput pelerinajul la Iasi, dar nu fara incidente. Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase, inca de joi dimineata, in fata Catedralei Mitropolitane. Pentru a le atinge primii, credinciosii au fost insa aproape sa se calce in picioare. Iar o femeie a izbucnit in tipete, chiar in lacasul de cult.

Peste 16.500 de oameni s-au inchinat in primele ore ale pelerinajului la moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf. Cuv. Teofil, care au fost scoase joi dimineata din Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a fi puse intr-un baldachin amplasat in Curtea mitropolitana cu prilejul praznuirii, pe 14 octombrie, a hramului Sf Parascheva.

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, 12.000 de persoane asteapta la un rand de cativa kilometri pentru a ajunge sa se roage la raclele sfintilor.

Anual, in preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul se transforma in unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din tara.

Anul acesta, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au adus in pelerinaj si moastele Sfantului Teofil, cel nebun dupa Hristos, de la o manastire din Ucraina.

Cuvioasa Parascheva este cunoscuta indeosebi in bisericile ortodoxe greaca, romana, bulgara, rusa si sarba. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotarata in 1955 de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Tot atunci a fost stabilita si data de sarbatorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.

Foto: Intactimages

Chiulangii cu acte in regula: Scutiri medicale fara consultatii, pentru elevi... Produsele marca proprie a magazinelor, alegerea pe timp de criza a tot mai multi romani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x