Antena Căutare

Pensia ocupațională. Ce este și cine poate beneficia de ea

​Pensia ocupațională este prevăzută în cadrul unui nou proiect de lege al Ministerului Muncii. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

Pensia ocupațională. Ce este și cine poate beneficia de ea
Pensia ocpationala, un beneficiu pentru salariati

Pensia ocupațională este prevăzută în cadrul unui nou proiect de lege al Ministerului Muncii. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere acea schemă tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţiile aferente, însă poate stabili cuantumuri diferite pentru acest beneficiu financiar facultativ.

„Participantul la un fond de pensii ocupaţionale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute în schema fondului de pensii ocupaţionale (…) Angajatorul nu poate face reţineri pentru contribuţiile angajaţilor la un fond de pensii ocupaţionale fără acordul scris al angajatului”, se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive a proiectului se urmăreşte garantarea unui nivel suplimentar de securitate pentru viitorii pensionari.

„Se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean”, se mai arată în proiect.

”Este o pensie facultativă pe care angajatorul o poate crea ca un beneficiu pentru angajaţii lui", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit proiectului, la un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator.

Noi informații despre fiica jandarmeriţei ucise pe o trecere de pietoni din Suceava. Fetița are nevoie de ajutor!... Elevii de liceu ar putea să susțină un nou examen! Anunțul neașteptat făcut de Ecaterina Andronescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x