Antena Căutare

Noua Lege a Pensiilor. Ce schimbări sunt la pensia anticipată și pensia anticipată parțială

Pensie anticipată, aprobată de Senat. Cum te pensionezi mai rapid din 2021. Senatorii au aprobat proiectul Legii pensiilor. 

Noua Lege a Pensiilor. Ce schimbări sunt la pensia anticipată și pensia anticipată parțială
pensie anticipata 2021

Noua Lege a Pensiilor. Ce schimbări sunt la pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Cum te pensionezi mai rapid din 2021. Senatorii au aprobat proiectul Legii pensiilor.

Proiectul legislativ definește și vârsta standard de pensionare. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa 5. Stagiul complet de cotizare este de 15 ani , atât pentru femei cât și pentru bărbați”, prevede proiectul legislativ.

Totuși, din 2021, România va avea numai un singur tip de pensie anticipată, deși acum avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială. Cu alte cuvinte, din toamna anului 2021, dispare pensia anticipată parțială, scrie avocatnet.

Pensie anticipată 2021. Cum te pensionezi anticipat

Potrivit noului proiect de Lege a Pensiilor aprobat de Senat, viitoarea pensie anticipată va fi cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Această pensie va putea fi cerută de toți cei care au realizat stagiul complet de cotizare, respectiv vechime legală în muncă de 35 de ani, dar și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, scrie în inițiativa legislativă.

Pensie anticipată 2021. Când cei care îndeplinesc vârsta legală de pensionare în conformitate cu limita de vârstă, pensia anticipată se va transforma în pensie de vârstă, urmând să aibă loc recalculări: se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventale peroade de stagii de cotizare, realizate în perioada de pensionare.

Pensie anticipată 2018 și pensie anticipată parțială 2018

Între PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 și PENSIA ANTICIPATĂ există diferențe clare prevăzute de legislația pensiilor de stat din România. Diferență esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

Care e mai avantajoasă? Legislatia pensiilor de stat de la noi stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată partială. Diferența esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 VS. PENSIA ANTICIPATĂ 2018

Potrivit avocatnet.ro, pensia anticipată poate fi obtinută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, insă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În cazul pensiei anticipate parțiale, ea se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (aici se incadrează și cei care depăsesc stagiul complet cu pană la opt ani).

Pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată partială. DAR cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Vârstă-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbati și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioadă de serviciu militar. În plus, nu se aplică nicio altă reducere a vârstei-standard de pensionare, în afară de cea de cinci ani.
La momentul îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de varstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de varstă.

sursa: avocatnet

Se închid şcoli din cauza vremii! Ce anunţă autorităţile... Zile Libere 2018. Câte zile libere au românii de Ziua Națională și Sf Andrei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x