Antena Căutare

Pensiile si salariile, inghetate in 2012

Salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonantei 80/2010 adoptate astazi de deputati. Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri, iar Opozitia a anuntat ca il va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei.



La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, dupa ce ea a sesizat ca deputatii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a criticat "modul smecheresc" in care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerand acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii sa studieze raportul.

In schimb, presedintele Camerei, Roberta Anastase, a spus ca plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ in sedinta de plen de marti. In acest context, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, insa propunerea sa a fost respinsa de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 impotriva si doua abtineri.

El a precizat ca PNL nu va vota si va contesta la CCR proiectul de lege, sustinand ca acesta nu intruneste conditiile legale.

"Daca majoritatea va reusi sa voteze acest proiect de lege, il vom contesta imediat la Curtea Constitutionala. In situatia in care intr-una din Camere, in speta Camera decizionala, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul initial, proiectul de lege trebuie sa se intoarca la prima Camera sesizata sa se ia cunostinta, sa se exprime asupra acestor propuneri si dupa aceea se intoarcere la a doua Camera, care este Camera decizionala", a spus Nicolaescu, potrivit Agerpres.

Nicolaescu a subliniat ca prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate si intrarea in vigoare a legii pensiilor se amana de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.

Proiectul de lege prevede prin amendamentele adoptate ca "in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011".





pensiile si salariile ar putea creste din aprilie 2012

"Este inadmisibil ce sa intampla. Nu este corect ca un ministru si cei de la FMI sa spuna ca in cazul in care economia merge bine sa se indexeze pensiile, si se voteaza o lege bagata pe sest. Pensionarii nu pot astepta pana in 2013. Sa-si demisia sau sa se spanzure toti"


"Am discutat in coalitie si daca vom avea crestere economica putem sa luam in calcul majorarea pensiilor si salariilor in trimestrul 2. Plecam cu un deficit de minus 1,9 la%"



Foto: Intact Images

ANOFM: Numarul somerilor pe crestere, pentru luna octombrie... Alerta pe aeroportul din Targu Mures: Pasagerii unei aeronave, evacuati din cauza unei valize suspecte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x