Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

„Scăpai de rușine înseamnă că a urinat pe el” și „În cimitir toată lumea dormea - sicriele, coroanele, amorul…”. Perle imense la Bacalaureat, la proba de Limba și literatura română

Imediat ce au început să corecteze lucrările candidaților la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureatul de anul acesta, ce a avut loc luni, profesorii au descoperit și primele perle ale tinerilor.

Imediat ce au început să corecteze lucrările candidaților la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureatul de anul acesta, ce a avut loc luni, profesorii au descoperit și primele perle ale tinerilor.

„Lumea lui Bacovia atârnă greu. Greu”, a apreciat un elev, la subiectul al treilea, la care candidații de la profilul Real au avut de redactat un eseu, de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga.

„În cimitir toată lumea dormea - sicriele, coroanele, amorul… iar mortului îi atârnau aripile”, a scris un alt elev, la același subiect.

La profilul umanist, elevii au trebuit să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Ion Barbu.

„Poietul lasă moștenire urmașilor o grămadă de poiezii mizerabile” și „Arghezi este un Isus care face din venin miere și din mucegai și noroi, bijuterii”, au fost alte perle ale candidațșilor la Bacalaureatul de anul acesta.

Nici de la primul subiect nu au lipsit perlele: „Oratorul apărea plutind și îmbrăcat în mare fel. Prietenul lui dădea din picioare când trebuia să termine” și „« Scăpai de rușine» înseamnă că a urinat pe el”.

O argumantare referitoare la necesitatea pregătirii în prealabil pentru a susține un discurs a adus pe foaia de examen a unui elev o explicație inedită.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este necesară sau nu o pregătire riguroasă în vederea susținerii unui discurs, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Amintiri de la Junimea din Iași de George Panu, cât și la experiența personală sau culturală”, era cerința de la Subiectul I, punctul B, pentru cei de la Real.

Unul dintre elevi a ales să răspundă la această cerință făcând referire la prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Recomandari