Antena Căutare

Ce se întâmplă cu persoanele care nu plătesc întreținerea! Amenzile sunt usturătoare

Viaţa la bloc se complică. O nouă lege intră în vigoare de mâine. Cei care nu plătesc întreţinerea se pot trezi cu ipotecă pe apartament.

Viaţa la bloc se complică. O nouă lege intră în vigoare de mâine. Cei care nu plătesc întreţinerea se pot trezi cu ipotecă pe apartament. În situaţii de urgenţă, proprietarii sunt obligaţi să deschidă uşa şefului de scară. Cea mai mare amendă, de până la zece mii de lei, o riscă cei care nu fac lucrarile de reparaţie necesare şi astfel îi afectează pe vecini. Atenţie, participarea la sedinţele asociaţiei devine obligatorie.

Noua lege le dă dreptul asociaţiilor de proprietari să împiedice un datornic să vândă apartamentul.

În cazul în care rău platnicul nu achită întreținerea timp de trei luni, i se poate pune o notificare în cartea funciară și nu mai poate vinde apartamentul. Ulterior, i se poate pune ipotecă și riscă să-și piardă chiar și casa. Administratorii spun totuşi că traseul până la recuperarea banilor nu e chiar atât de uşor.

”Dacă legiuitorul ar fi vrut să ajute făcea legea mai aspră. În sensul că dacă n-au plătit trei luni, erau dați în judecată, dar după șase luni să fie evacuați.

Mai multă putere vor avea administratorii şi atunci când vor vrea să intre în locuinţele vecinilor pentru verificări sau reparaţii. După ce îi notifică în prealabil, îi vor putea sancţiona, cu ajutorul poliţiei locale. Amenzile sunt între 500 şi 3000 de lei.

Şi nu sunt singurele noutăţi. Proprietarii care îşi închiriază apartamentul vor trebui să anunţe asociaţia în cel mult 10 zile de la semnarea contractului. De asemenea, la bloc vor putea să se înființeze și asociații de chiriași. Legea mai prevede expres şi că cei care locuiesc la primul nivel vor putea fi scutiți de la plata cheltuielilor cu funcţionarea liftului. Mai mult, asociațiile de proprietari vor fi obligate să constituie un fond anul de reparații, precum și fond de rulment. În plus, proprietarii nu mai pot face lucrări exterioare pe cont propriu, orice modificare la faţadă trebuie făcută integral.

Vești importante pentru elevi! Se întâmplă în toate școlile din România: Hotărârea de Guvern a fost anunțată... Fenomen spectaculos pe Dunăre, după valul de aer polar ce a pus stăpânire pe România! Ce s-a întâmplat i-a uimit pe oame...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x