REGELE MIHAI A MURIT. Personalități din diferite domenii au transmis mesaje de condoleanțe la moartea ultimului suveran al României

Politicieni, dar și personalități din diferite alte domenii au transmis, marți, pe rețelele de socializare, mesaje de condoleanțe în urma decesului ultimului suveran al României, Regele Mihai.

Politicieni, dar și personalități din diferite alte domenii au transmis, marți, pe rețelele de socializare, mesaje de condoleanțe în urma decesului ultimului suveran al României, Regele Mihai.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, îl consideră pe fostul suveran una dintre cele mai marcante personalități ale istoriei României, apreciind că acesta a fost unul dintre cei mai mari oameni de stat din secolul trecut.

"Astăzi, Romania a pierdut una dintre cele mai marcante personalități ale istoriei sale. Regele Mihai a reprezentat o parte din istoria ultimului secol al României și a lumii întregi. Majestatea Sa va rămâne veșnic prezent în istoria țării noastre ca unul dintre cei mai mari oameni de stat care au existat în secolul trecut și în istoria recentă a țării noastre și a lumii. Condoleanțe României, condoleanțe românilor, condoleanțe Familiei Regale!", a scris Arafat pe Facebook.

La rândul său, fostul ministru Eugen Teodorovici remarcă faptul că odată cu dispariția Regelui Mihai s-a stins un destin, "cel care a servit cu credință națiunea română''.

''Astăzi a plecat dintre noi un lider luminat, un reper de moralitate și demnitate, un om care a influențat pozitiv istoria lumii. Rămas bun, Majestate!'', a scris pe Facebook și europarlamentarul Cătălin Ivan.

Fostul canoist Ivan Patzaichin îl evocă pe Regele Mihai, la moartea acestuia, punctând că a avut prilejul să îl cunoască.

''A plecat spre lumină sufletul celui care a fost o autentică lumină pentru români în vremuri grele și întunecate. Majestate, am avut privilegiul să vă cunosc și să vă admir. Odihniți-vă în pace'', notează Patzaichin pe Facebook.

Poetul Mircea Cărtărescu și-a manifestat, la rându-i, respectul pentru ultimul monarh al României, dar și compasiunea pentru destinul acestuia.

''Regele Mihai a murit. Am avut mereu mult respect pentru el și compasiune pentru destinul trist al lui și al nostru. Odihnească-se-n pace!'', a scris Cărtărescu.

Cuvinte frumoase despre personalitatea ultimului suveran a avut și fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc.

"Am avut rarul privilegiu de a consilia din partea guvernului demersurile regale pentru cauza pro-NATO și pro-UE. Majestatea sa nu avea nevoie să facă absolut nimic special pentru ca oricine, român sau străin, să recunoască de îndată prezența nobilă și proximitatea intensă a istoriei mari. Fie ca acest moment de răscruce să aducă printre noi, românii, acea concordie pe care nu am mai avut-o de mult", a spus Motoc.

Un alt fost titular al portofoliului Apărării, Adrian Țuțuianu, l-a caracterizat pe Mihai I drept "modelul absolut de smerenie, demnitate, seriozitate".

"A plantat semințe în pământul acestei țări, care au rodit oameni și fapte. A filtrat cu bunătate tot ce s-a întâmplat în jurul său și s-a împăcat cu toți. E o zi tristă pentru România. Odihnă în pace, Majestate!", a scris Țuțuianu pe Facebook.

Senatorul Nicușor Dan a postat pe aceeași rețea de socializare un mesaj în care evocă viața Regelui Mihai "trăită în respectul unor valori".

"Ne despărțim azi de Regele Mihai. O întreagă viață trăită în respectul unor valori, asta înseamnă demnitate. Valorile și demnitatea fac diferența între o societate și o haită. Să reflectăm la asta în acțiunile noastre cotidiene", a scris Nicușor Dan.

Ultimele știri