Sistemul sanitar romanesc se afunda tot mai mult in datorii, iar colateral, starea de degradare socioeconomica creste exodul personalului sanitar in strainatate. Scaderea cu 25% a salariilor face ca 70% din personalul medical sa aiba o optiune serioasa in a parasi Romania. Producatorii de medicamente sustin ca nu mai pot asigura banii necesari pentru derularea activitatii, arieratele catre piata farma ajungand la 3 mld. lei, in timp ce CNAS nu a incheiat inca decontul pentru 2009.
Exodul ia proportii
Intentia personalului sanitar de a migra a crescut. Dupa anuntul privind scaderea salariilor cu 25%, iar din luna august, cand reducerea veniturilor incepe efectiv sa se resimta, se asteapta o crestere si mai mare a intentiei de plecare si a plecarilor efective. Potrivit unui studiu al Federatiei „Solidaritatea Sanitara", aproximativ 70% dintre salariati iau in considerare posibilitatea de a migra pentru munca, din care 36,8% au diferite impedimente legate de familie.
Pe ansamblu, aproximativ 30% dintre salariati intentioneaza sa plece la munca in strainatate, facand deja demersuri in acest sens sau urmand sa le faca. Este relevant faptul ca 67,2% dintre repondenti resimt o scadere a calitatii serviciilor medicale din cauza migratiei. Pe de alta parte, 30,4% sunt atrasi de salariile mai mari din Occident. In acelasi timp, faptul ca „zona nehotaratilor" este formata din aproximativ 40% dintre salariati arata o dependenta a amplorii acestui fenomen in special de conditiile oferite in tara. In acelasi timp, 34,8% dintre repondenti resimt presiunea exercitata de conditiile din tara care ii determina sa ia in considerare posibilitatea plecarii, principalii factori fiind nemultumirea fata de starea materiala actuala (17,6%), nevoile legate de intretinerea familiei (10,8%) si nevoia achitarii datoriilor (6,4%). Stresul la locul de munca legat de lipsurile materiale din sistem si de relatiile tensionate cu pacientii, ivite in special pe fondul acestor lipsuri, perturba in mod semnificativ activitatea sistemului sanitar si poate interveni in determinarea salariatilor sa ia decizia de a pleca la munca in strainatate.
Citeste continuarea in Financiarul.com
Foto: Intact Images