Antena Căutare

Peste 70% dintre angajatii din sistemul sanitar se gandesc sa emigreze

Arieratele catre producatorii din sectorul farmaceutic: trei miliarde de lei

Sistemul sanitar romanesc se afunda tot mai mult in datorii, iar colateral, starea de degradare socioeconomica creste exodul per­sonalului sanitar in strainatate. Scaderea cu 25% a salariilor face ca 70% din personalul me­dical sa aiba o optiune serioasa in a parasi Roma­nia. Producatorii de medicamente sustin ca nu mai pot asigura banii necesari pentru derularea activitatii, arieratele catre piata farma ajungand la 3 mld. lei, in timp ce CNAS nu a incheiat inca decontul pentru 2009.

Exodul ia proportii

Intentia personalului sanitar de a migra a crescut. Dupa anuntul privind scaderea sala­riilor cu 25%, iar din luna august, cand redu­cerea veniturilor incepe efectiv sa se resimta, se asteapta o crestere si mai mare a intentiei de plecare si a plecarilor efective. Potrivit unui studiu al Federatiei „Soli­daritatea Sanitara", aproximativ 70% dintre salariati iau in con­siderare posibilitatea de a migra pentru munca, din care 36,8% au dife­ri­te impe­dimente legate de familie.

Pe ansam­blu, aproximativ 30% dintre salariati intentio­neaza sa plece la munca in strainatate, facand deja demersuri in acest sens sau urmand sa le faca. Este relevant faptul ca 67,2% dintre repon­denti resimt o scadere a calitatii serviciilor medicale din cauza migratiei. Pe de alta parte, 30,4% sunt atrasi de salariile mai mari din Occident. In acelasi timp, faptul ca „zona neho­taratilor" este formata din aproximativ 40% dintre salariati arata o dependenta a amplorii acestui fenomen in special de conditiile oferite in tara. In acelasi timp, 34,8% dintre repondenti resimt presiunea exercitata de conditiile din tara care ii determina sa ia in considerare posibilitatea plecarii, principalii factori fiind nemultu­mirea fata de starea materiala actuala (17,6%), nevoile legate de intretinerea familiei (10,8%) si nevoia achitarii datoriilor (6,4%). Stresul la locul de munca legat de lipsurile materiale din sistem si de relatiile tensionate cu pacientii, ivite in special pe fondul acestor lipsuri, per­turba in mod semnificativ activi­tatea sistemu­lui sanitar si poate interveni in determinarea salariatilor sa ia decizia de a pleca la munca in strainatate.

Citeste continuarea in Financiarul.com
Foto: Intact Images

Romania ... o bataie de joc! - FII OBSERVATOR... Chiriile apartamentelor au scazut cu 18,5% in 12 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x