Antena Căutare

Peste dezastru vine iar potopul

Conform avertizarilor hidrologice, varful de viitura pe Dunare va ajunge la Galati in 7 iulie, cand se prognozeaza ca nivelul apei va atinge 690 de centimetri si un debit de 17.860 de metri cubi pe secunda. Hidrologii au prelungit codul rosu de inundatii pe unele sectoare ale fluviului si raurilor Siret si Prut, iar meteorologii codul galben valabil si pentru Moldova.

Cod Rosu de inundatii pe Prut si Siret, prelungit pana miercuri la ora 16.00

COD GALBEN pentru Moldova, Maramures si zona Carpatilor Orientali

Meteorologii au emis ieri-dimineata o avertizare cod galben de ploi si vijelii pentru Moldova, Maramures, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei, valabila pana astazi, la ora 23:00.

VEZI prognoza meteo pentru urmaroarele 10 zile

Astfel, in Moldova, Maramures, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei si in zona Carpatilor Orientali (inclusiv Carpatii de Curbura) instabilitatea atmosferica va fi ridicata (averse, descarcari electrice, grindina si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie). Sunt vizate 18 judete, respectiv Bacau, Brasov, Braila, Botosani, Buzau, Bistrita-Nasaud, Covasna, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 40 l/mp.

Mai mult, hidrologii au prelungit cu 24 de ore, pana astazi la ora 16:00, avertizarea cod rosu de inundatii pe raul Prut, pe sectorul Stanca Aval-Dranceni, aferent judetelor Botosani, Vaslui si Iasi si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati), pe raul Siret pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati). Autoritatile vasluiene au inceput operatiunile de consolidare a digului de protectie pe anumite sectoare ale Prutului, dupa ce debitul raului a ajuns ieri la cota de pericol la intrarea in judet.

VEZI prognoza meteo pentru urmaroarele 10 zile

In ultimele 24 de ore au fost afectate cinci localitati din patru judete (Botosani, Galati, Harghita si Tulcea), fiind evacuate 12 persoane. In total au fost afectate 278 de gospodarii si anexe gospodaresti, trei drumuri judetene, 50 de locuinte.

Calamitatile din Moldova l-au determinat ieri pe seful statului sa faca din nou vizite de lucru in zonele afectate.

Basescu, insotit de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a poposit luni in localitatea Dornesti, unde a inspectat lucrarile la podul de pontoane pe care armata il construieste peste raul Suceava pentru a putea debloca traficul rutier intre Radauti si Siret pana cand podul din localitate, care a fost rupt in doua de viituri, va fi refacut.

Traian Basescu a stat de vorba cu militarii care lucreaza la ridicarea podului de pontoane si a spus ca vrea ca acest pod sa fie deschis traficului spre Ucraina atat pentru masinile mici, cat si pentru cele de mare tonaj. Seful statului a fost transportat cu o salupa pe pontoanele deja amplasate pe apa pentru a vedea cum se lucreaza.

VEZI prognoza meteo pentru urmaroarele 10 zile

Seful statului nu a stat de vorba cu localnicii adunati in numar mare la malul raului Suceava. Mai mult, el si-a aratat si aversiunea fata de presa declarand ca a venit sa vada militarii, nu ziaristii.
"SPP-ul, luati ziaristii din fata mea, ca pe ei ii vad toata ziua", a spus seful statului.
Traian Basescu a plecat de la Dornesti la ora 12:45, la bordul unui elicopter militar. Podul de pontoane de la Dornesti va fi pus in functiune joi dimineata si are o lungime de 100 de metri. Podul este realizat de 80 de militari din Batalionul 72 Geniu si Batalionul 17 Vanatori de Munte si va rezista la greutati de pana la 40 de tone.

Vizitele la Dornesti si Dorohoi vin dupa ce sambata si duminica presedintele s-a aflat in localitatea bacauana Saucesti. Desi scopul prezentei sale in zonele afectate de inundatii era sa-i incurajeze pe oameni, Basescu nu a facut decat sa-i admo-nesteze si sa le reproseze localnicilor ca mint cand sustin ca s-au dat bani pentru dig, dar au fost furati de primar, asa cum i s-a plans o femeie.
"Doamna, nici eu nu am incredere in cei care ma mint... Daca spuneti ca s-au furat bani, mintiti. Pentru ca nu s-au dat bani", a apostrofat-o Basescu.


DUNAREA DEPASESTE COTELE ISTORICE

Dunarea depasea ieri cotele istorice din 2006 la Braila (cu 20 cm), Galati (cu 13 cm) si Fetesti (cu 22 cm), in timp ce pe sectoarele aval Portile de Fier nivelul este in crestere cu 2-3 cm/zi, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

VEZI prognoza meteo pentru urmaroarele 10 zile

La intrarea in tara, Dunarea era intr-o usoara scadere, cu un debit de 12.230 mc/s, comparativ cu maximul atins de 13.300 mc/s (al doilea debit maxim atins pe Dunare in ultima perioada). Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelurile erau intr-o usoara crestere, cu 2-3 cm/zi.

Astfel, Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile: Bechet, cu un nivel de 735 cm (+ 35 cm), Corabia, cu un nivel de 665 cm (+15 cm) si este in usoara crestere cu 2-3 cm in sectiunile: Turnu Magurele, cu un nivel de 691 cm (+ 41 cm), Fetesti, cu un nivel de 742 cm (+ 32 cm), Cernavoda, cu un nivel de 685 cm (+ 35 cm), Harsova, cu un nivel de 729 cm (+ 69 cm), Braila, cu un nivel 709 de cm (+ 49 cm), Galati, cu un nivel de 677 cm (+ 17 cm), Isaccea, cu un nivel 534 de cm (+ 14), Grindu, cu un nivel de 656 cm (+ 26 cm), si peste cotele de inundatie la restul statiilor hidrometrice.

Presiunea apei asupra digurilor se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute, potrivit ANAR.

VEZI prognoza meteo pentru urmaroarele 10 zile

Conform avertizarilor hidrologice, varful de viitura pe Dunare va ajunge la Galati la 7 iulie, cand se prognozeaza ca nivelul Dunarii va atinge 690 de centimetri si un debit de 17.860 de metri cubi pe secunda. Potrivit autoritatilor locale, daca digul de la Galati va ceda, va fi inregistrat cel mai mare dezastru urban de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Sursa: Jurnalul National

Pensionatii de caz de boala sunt verificati la domiciliu... Rata somajului a crescut la 8,1%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x