- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În opinia lor, o parte dintre dezvoltatori nu dau atenţie mediului şi sunt la un pas să distrugă, în mod iremediabil, ecosistemul.
Activiştii au ajuns la această concluzie după ce au urmărit cum se desfăşoară lucrările în zonă, mai ales că vorbim despre o arie protejată. Iar când au văzut ce se întâmplă, au organizat un protest şi au depus o petiţie, prin care încearcă să atragă atenţia autorităţilor asupra pericolului pe care îl reprezintă construcţiile care vor apărea acolo.
"Se încearcă mărirea terenului, ca în următorii ani să vină alte cladiri sau să-și marească curțile. Este distrugerea habitatului, pești, păsări, insecte, șerpi și toate animalele care sunt în zona respectivă, mai ales că el face parte din natura 2000, unde legea spune clar că nu ai voie să intervi", a explicat Sorin Belu, inițiatorul proiectului.
Pentru a proteja zona de răul pe care îl fac construcţiile ridicate în zonă, ar fi fost deja făcută o petiţie oline pentru stoparea lucrărilor. Activiştii cer autorităţilor să intervină înainte ca ecosistemul să fie complet distrus.
Pe Lacul Siutghiol cuibăresc în zona de stufăriş 31 de specii protejate de păsări sălbatice, iar în perioada de migraţiune, aici îşi au locul douăzeci de mii de exemplare de păsări de baltă. Multe dintre ele ar fi in pericol de disparitie, spun specialistii.
"Malul lacului, trebuia să fie o promenadă, trebuia să fie o suprafață de întreținere petru ecosistem, au betonat, au escavat, au aruncat un munte de bolovani și pământ peste stufăriș, nu au anunț de șantier, nu au căști de protecție", a povestit Andrei Chivu, arhitect.
Cu toate acestea, autorităţile spun că în zonă nu se fac lucrări ilegale.
"Sunt în vizorul nostru și dacă nu săptămânal, la două săptămâni sunt verificări în zonă ca să fim siguri că nu sunt afectate nici malul lacului și nici ecosistemul. Nu s-au produs daune, la momentul acesta sunt reclamații nefondate", a explicat Marian Râșnoveanu, directorul Gărzii de Mediu Constanța.
De asemenea, autorităţile locale susţin că toate lucrările care se desfăşoară în zonă au toate avizele necesare.
Protestatarii spun însă că îşi vor continua demersul şi speră că vor reuşi salvarea ecosistemului care, cred ei, va fi distrus dacă în zonă se va construi în acelaşi ritm.
Atenție, elevi! Cum iei BAC-ul fără să tocești literatura! Iei garantat notă mare la examen... Leac băbesc pentru coronavirus! Ce trebuie să faci ca să nu te îmbolnăvești!...