Live acum
Prime Time 20:00iUmor

Prăpăd în țară! Viituri și inundații în 34 de localități! Câțiva oameni s-au adăpostit în podul casei sau în mașină - Foto

Viituri și inundaţii locale în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore au afectat 34 de localităţi din 12 judeţe. În Bihor, un adult şi un copil surprinşi de viituri pe stradă, respectiv într-o maşină, au fost salvaţi, alte trei persoane fiind evacuate de pompieri din locuinţă.

Viituri și inundaţii locale în urma precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore au afectat 34 de localităţi din 12 judeţe. În Bihor, un adult şi un copil surprinşi de viituri pe stradă, respectiv într-o maşină, au fost salvaţi, alte trei persoane fiind evacuate de pompieri din locuinţă.

Potrivit Inspectorarului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 34 de localităţi din judeţele Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava.

Misiunile de înlăturare a efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice s-au desfăşurat neîncetat, pompierii intervenind în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din 205 curţi, 63 de subsoluri/beciuri şi 40 de locuinţe, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.

Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Bihor, unde, din cauza nivelului crescut al apei, mai multe persoane s-au adăpostit în autoturism sau în podul casei. Astfel, în localitatea Vârciorog au fost salvaţi un adult care se afla pe stradă în momentul manifestării viiturii, precum şi un copil aflat într-un autoturism, iar în localitatea Hotar trei persoane adăpostite în locuinţă au fost evacuate de pompieri.

Prăpăd în țară! Viituri și inundații în 34 de localități! Câțiva oameni s-au adăpostit în podul casei sau în mașină - Foto

Totodată, în localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş se acţionează cu utilaje ale autorităţilor locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parţial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.

De asemenea, din cauza apei acumulate şi a aluviunilor depuse pe carosabil, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naţionale (DN 1 - Bihor, DN 1F - Sălaj, DN 28 - Iaşi şi DN 1F - Sălaj) şi un drum judeţean (DJ 191D - Sălaj), iar pe un drum naţional (DN 24C - Iaşi) circulaţia rutieră este întreruptă. Totodată, circulaţia feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 606 între localităţile Paşcani şi Ruginoasa.

Prăpăd în țară! Viituri și inundații în 34 de localități! Câțiva oameni s-au adăpostit în podul casei sau în mașină - Foto

Vineri dimineaţă, mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Iaşi şi Maramureş. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor de fenomene meteorologice imediate Cod portocaliu, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul Ro-Alert.

Prăpăd în țară! Viituri și inundații în 34 de localități! Câțiva oameni s-au adăpostit în podul casei sau în mașină - Foto

„Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative", arată IGSU.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

Recomandari