Antena Căutare

Premiera medicala in Romania: O femeie a adus pe lume un copil, dupa ce a fost operata de cancer de col uterin

O romanca a adus pe lume un copil, dupa ce a fost operata de cancer de col uterin. Cu ajutorul unei interventii laparoscopice, femeile care au fost diagnosticate cu acest tip de cancer pot sa-si pastreze fertilitatea. Putine sunt cele care apeleaza la aceasta interventie deoarece testele costa peste 700 de lei.

Teoretic, aparitia unei sarcini dupa cancer de col uterin e imposibila. Practic, medicina a gasit solutia.

In urma cu doi ani, Anca a fost depistata cu cancer de col uterin, intr-un stadiu avansat. La aflarea vestii, visul de a deveni mama s-a spulberat: “Pentru mine a fost un soc! Ne doream foarte tare un copil si ni s-a spus ca nu se mai poate. Am cautat orice posibilitate ca sa putem sa avem un copil si in aceste conditii”.

Intr-un final, a aflat de interventia laparoscopica. O tehnica minim invaziva, care ajuta femeia bolnava sa-si pastreze fertilitatea. In urma operatiei, pacienta ramane cu uter, cu ovare si cu trompe neatinse acest tip de oparatie are exact aceleasi rezultate ca si cum s-ar practica o operatie radicala.

O astfel de operatie costa aproximativ 1.500 de euro intr-un spital privat. Insa, pacienta poate pleca acasa chiar si dupa doua ore de la interventie.

Pana in momentul de fata, in lume s-au facut 830 de astfel de operatii, desi operatia de practica de aproape 20 de ani.

In aceeasi tara unde se face o interventie atat de delicata, cele mai multe femei nici macar nu-si fac analizele de baza pentru a afla daca au sau nu cancer de col uterin. Testele costa cel putin 700 de lei, asa ca multe femei se feresc sa ajunga la medic.

Romania se situeaza pe primul loc in Europa, cand vorbim de cancer de col uterin. Numarul crescut se datoreaza si faptului ca, peste 25% dintre romance nu merg niciodata la ginecolog. La noi in tara cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. Fara o ameliorare semnificativa a preventiei cancerului, se estimeaza ca pana in anul 2050 vor exista anual un milion de cazuri noi de cancer de col uterin.

Sute de credinciosi asteapta sa atinga moastele Sfintilor Dumitru si Nectarie. Comerciantii de obiecte religioase fac ba... Doi copii au fost grav raniti de explozia unui proiectil din Al Doilea Razboi Mondial...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x