Antena Căutare

Presa, incotro? Increderea romanilor in mass-media a scazut dramatic

Increderea in presa si in publicatii a scazut dramatic in anul 2009, ceea ce a dus la discreditarea acesteia, evidentiaza Raportul "FreeEx - Libertatea de exprimare, libertatea presei si accesul la informatii in Romania 2009", prezentat, astazi, in deschiderea Conventiei Organizatiilor de Media (COM), desfasurata la Bucuresti.

Raportul "FreeEx" subliniaza si trage un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea derapajelor etice in contextul crizei economice si al campaniei electorale.

Potrivit documentului, in numeroase situatii presa a fost folosita ca instrument in lupta politica, cu putina rezistenta din interiorul redactiilor, inregistrandu-se o criza fara precedent de imagine a presei in ceea ce priveste calitatea continutului si increderea publicului, presa fiind polarizata politic in campania electorala.

Banii, cenzura si politica
In document este semnalat si faptul ca, in 2009, imaginea presei a fost afectata de relatiile financiare neclare cu politicienii si autoritatile statului.

Astfel, raportul subliniaza faptul ca autoritatile locale si centrale cenzureaza arbitrar evenimentele si informatiile, bazandu-se pe judecati de valoare si cheltuie bani publici pentru a-si promova imaginea in randul contribuabililor. Si atentioneaza ca, desi statul roman a pierdut mai multe procese la CEDO in cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnalistilor, pedepsele penale pentru defaimare se aplica inca jurnalistilor.

De asemenea, participantii la COM au concluzionat ca exista pericolul sa "se revina la dependenta de stat si la santaj, presa subventionata luand amploare', in conditiile in care "modelul clasic de business media nu are nici o sansa fara inovatie si investitii in calitate si transparenta".


Etica si deontologie

Raportul "FreeEx" semnaleaza ca televiziunea publica este in continuare vulnerabila la presiuni politice, accentuand asupra necesitatii reformarii legii institutiei si reformarii institutionale, caracterizate drept esentiale pentru depolitizarea TVR.

In ceea ce priveste "print"-ul, in document se afirma ca distributia publicatiilor ramane un segment vulnerabil actelor de cenzura. Iar, nu in ultimul rand, participantii la COM au apreciat adoptarea Codului deontologic unic si infiintarea unei Comisie media, anul trecut.

La Conventia Organizatiilor de Media participa reprezentanti ai organizatiilor membre COM, jurnalisti si experti media din Republica Moldova, reprezentanti ai Asociatiei Jurnalistilor din Romania, ai Mediasind, ai Asociatiei Patronale a Editorilor Locali, precum si membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA), jurnalisti si manageri din media romaneasca.

VIDEO Distractia de 1 Mai s-a lasat cu tone de gunoaie... O alpinista din Cluj a murit in Muntii Fagaras...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x