Antena Căutare

Prima victorie a copiilor autisti

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, legea ce prevede sustinerea si ajutarea copiilor autisti.

"Inchipuie-ti ca intr-o zi copilul tau dispare de langa tine. Cu mintea, cu sufletul si cu gandurile. Se topeste incet, intr-o prapastie cascata inlauntrul lui!" Un fragment din materialul cu care Jurnalul National deschidea, in urma cu 2 ani, campania pentru copiii autisti.

Cu aceste cuvinte si-a inceput discursul in plen si senatoarea Elena Mitrea, sustinatoarea Legii 686/2009 privind serviciile specializate de sanatate, educatie si sociale adresate copiilor si adultilor cu tulburari din spectrul autist si al tulburarilor asociate. In unanimitate, cele 10 articole ale propunerii legislative au primit vot favorabil.

COPII SI SENATORI

In octombrie 2008, Jurnalul National demara campania "Copii speciali intr-o Romanie autista". Atunci a fost momentul in care autoritatile romane au aflat ca acesti copii exista. Ca nu sunt medici care sa diagnosticheze boala, ca nu exista specialisti care sa practice terapia ABA, singura sansa a copiilor autisti la o viata normala. Ca parintii ajung sa isi vanda tot ce au agonisit pentru a face rost de banii necesari sedintelor de terapie.

Ca ei sunt singuri in toata batalia pe care o dau cu boala copiilor lor. in luna mai a anului trecut, am reluat campania. Povestile triste ale copiilor bolnavi si disperarea parintilor nevoiti sa lupte cu un sistem in care boala copiilor lor nu exista au ajuns in fata reprezentantilor statului. Ministrul Sanatatii de pe atunci, presedintele Camerei Deputatilor, cel al Senatului, ministrul Muncii, toti au cunoscut copii autisti.

Au dat mana cu ei, le-au oferit bomboane, i-au pus sa deseneze cu manutele lor tremurande si nesigure. Au intrat in viata lor cu promisiuni si cu zambete inselatoare. si-atat, nici o schimbare. Nu ne-am oprit. Am calcat pragul birourilor de parlamentari, cu un proiect de lege in brate. Ceream ca drepturile acestor copii, prevazute de Constitutie, sa fie respectate. Ceream ca ei sa beneficieze de un diagnostic corect si de o terapie care sa le dea o sansa.

Ceream ca statul sa contribuie financiar la plata acestor terapii si la formarea de specialisti in terapie. Ieri, parinti de copii autisti s-au adunat in holul Senatului. I-au intampinat pe senatori cu lacrimi in ochi, cu rugaminti, cu copiii lor care nu aveau astampar. S-au adunat pentru a sustine proiectul legislativ care ar aduce in viata lor lumina, despre care, ani in sir, au crezut ca nici nu exista. Cu tigara intr-o mana si cu cealalta atingand manuta vreunui copil, senatorii au spus "da, de acord". Parintii, cu lacrimi in ochi, au raspuns: "Multumim, Doamne! Multumim tuturor".

Tot articolul, in Jurnalul National

S-au inmultit infractiunile in Drumul Taberei, locul unde politia se plimba cu BMW-ul!... Trei noi spitale vor fi construite in Capitala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x