Antena Căutare

Primele condamnari in Dosarul “Electrica”

Magistratii de la Tribunalul Timis au luat prima decizie in unul dintre cele mai mari dosare de coruptie din Banat. Dupa sase ani de procese, fostii directori ai Electrica-Banat si ai Servicii Energetice Electrice Banat au fost condamnatila pedepse cuprinse intre 6 si 8 ani de inchisoare pentru luare de mita, abuz si instigare la abuz in serviciu, spalare de bani si fals intelectual. In schimb, fostul director general al SC Electrica SA Bucuresti a fost achitat.

Milea Livius Ioan, fost director general al SC Electrica SA Banat, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu.

Erimescu Gheorghe, fost director comercial al SISEE Banat, a primit 6 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si fals intelectual. Asa arata sentinta data de magistratii de la Tribunalul Timis in cel mai mare dosar de coruptie din Banat, la sase ani de la startul anchetei procurorilor DNA.

Pe langa cei doi, Milea Livius Ioan, fost director general al SC Electrica SA Banat, a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu.

Cea mai grea pedeapsa, 10 ani, a primit-o Croitoru Vasile, un om de afaceri care a orchestrat intreaga escrocherie. El i-a convins pe managerii societatii de electricitate sacumpere echipamente electrice contrafacute in valoare de 2.100.000 de lei.

Totul, bineinteles, in schimbul unor sume de bani si masini de lux in valoare de 500.000 de lei. Produsele erau de provenienta chinezeasca, preturile de achizitie erau supraevaluate, iar la cumpararea lor a fost incalcata legea achizitiilor publice.

In acelasi dosar, pe langa cei trei manageri a fost anchetat si Boghiu Silviu Lucian, fostul director general al SC Electrica SA Bucuresti. Acesta a fost insa achitat de catre judecatorii timiseni, pentru infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare de mita, spalare de bani, delapidare, fals in inscrisuri, fals intelectual la legea contabilitatii si instigare la abuz in serviciu. Crudu Iulia Anca si Boc Sorin, angajati ai SC Electrica SA Banat, au fost condamnati la 6 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, fals intelectual si fals intelectual in forma continuata.

In dosarul de coruptie au mai fost condamnati si Stoica Costica Kaiser, Calin Vasile, Spiridon Ioan, Capitanu Gigel, Dumitru Gheorghe, Soroiu Emanuel, Neacsu Petre, Staicu Ioan Daniel, Sparchez Sorin Marius, Pintilie Ionel si Feraru Danut. Toti au primit pedepse cuprinse intre 2 si 7 ani pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, dare de mita, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, spalare de bani, cumpararea de influenta si favorizarea infractorului. serban Cornelia a fost scoasa de sub urmarirea penala pentru ca a decedat intre timp, Soroiu Emanuel a primit pedeapsa cu suspendare, iar Budacan Victor a scapat de condamnare pentru cafapta de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa s-a prescris.

Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, inculpatii au fost condamnati sa plateascadaune materiale in valoare de 861.279 lei pentru Electrica Servicii si 78.762 lei pentru SC Electrica SA Banat. Mai mult, ei mai au de achitat si 816.227 lei la ANAF Bucuresti si 15.000 de lei cheltuieli de judecata.

"Hotararea nu este definitiva, ea poate fi atacata in termen de 10 zile de la comunicare. Apelul va fi judecat de magistratii de la Curtea de Apel Timisoara. Partile din dosar pot face insa recurs dupa aceea la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat purtatoarea de cuvant a Tribunalului Timis, Lavinia Biris.

Sursa: Jurnalul National

100 de candidati pe un loc de munca la autostrada... SRI: Cod "albastru precaut" de alerta terorista...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x