Antena Căutare

Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de mii de euro de la statul român

Românul condamnat la închisoare pentru terorism după atacul cu grenadă la Liceul „Jean Monnet” din București va primi despăgubiri substanțiale de la statul român.

Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de mii de euro de la statul român
Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism | Mediafax

Pe site-ul oficial al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost publicat, marți, 7 ianuarie 2020, următorul comunicat:

„Cazul viza plângeri privind condiţiile necorespunzătoare de detenţie. Domnul Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 şi a fost reţinut în diverse condiţii până la eliberarea sa condiţionată în 2016.

În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condiţiile improprii ale detenţiei sale, invocând supraaglomerarea şi lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015.

Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensaţie. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spaţioasă din Jilava din martie 2015.

Domnul Ciupercescu s-a plâns instanţelor civile că a fost expus la fum de ţigară în timp ce a fost transportat la audierile curţii în dosarul său şi în timp ce aştepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soţia sa care locuia în Italia; şi de faptul că trebuia să informeze autorităţile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidenţialităţii telefoanelor. Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepţia celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens.

Pe baza articolului 3 care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condiţiile detenţiei sale din închisorile Giurgiu şi Jilava. A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenţiei de la Giurgiu şi Jilava în perioada iulie 2012 - martie 2015.

Decizia: 3.000 euro”

Dragoş Ciupercescu a detonat, pe 6 noiembrie 2002, pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală, o grenadă, rănind cinci elevi.

Pe 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar care nu a explodat.

Magistraţii militari au reușit să dovedească faptul că Ciupercescu a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei respective.

Bărbatul fusese angajat, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999 pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În 2007, a fost condamnat la 18 ani de detenţie de către ÎCCJ, setinţa fiind definitivă. În 2016, magistraţii Tribunalului Ilfov au admis, solicitarea de eliberare condiţionată făcută de acesta, potrivit Mediafax.

Operații suspendate la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce s-a descoperit încă un caz de pacient ars... Şedinţele de judecată ale Tribunalului Prahova, suspendate zilnic, timp de o oră, ca protest faţă de unele propuneri leg...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x