Greșeala majoră pe care o fac producătorii de varză din comuna Lunguleţu! De ce rămân cu marfa nevândută

Agricultorii din comuna dâmboviţeană Lunguleţu sunt celebri pentru culturile lor de varză! Cu toate acestea, nu se pot lăuda cu profitul pe care îl obţin.

Agricultorii din comuna dâmboviţeană Lunguleţu sunt celebri pentru culturile lor de varză! Cu toate acestea, nu se pot lăuda cu profitul pe care îl obţin. Şi asta pentru că fac o greşeală fundamentală: refuză să se asocieze. Preferă să vândă kilogramul de varză cu 50 de bani şi - ori să-şi lase culturile să putrezească pe câmp - ori să le dea la animale.

Pe câmp, este ora recoltei. Familia Gheorghe încarcă verzele în camioane. În ciuda vremii capiricioase, producţia este peste aşteptări.

O cultură în care au investit bani serioşi. Cu greu însă vor scoate acum profit. Nu au reuşit să se asocieze într-o cooperativă cu alţi producători, aşa că recolta nu poate intra în magazine. Vând varza pe un preţ de nimic: 50 de bani kilogramul, în oborul din comună.

”Cantitate se face, dar nu se strâng bani bani din cauza preţului. Nu mai mergem pentru că nu avem nici maşină, dar nici nu cred ca mai merită. Sunt taxe de plătit la maşini, în pieţe sunt taxe de plătit.”, declară Marinela Gheorghe, agricultor.

Aurel Badea a decis să se gospodărească altfel. Duce recolta la o fabrică din apropiere, unde se produce varză murată. Astăzi este ziua lui norocoasă: a primit o comandă, după ce ieri a fost nevoit să arunce o remorcă întreagă pentru că nu a reuşit să îşi vândă cu niciun chip marfa.

În comuna Lunguleţu, din Dâmboviţa există peste 3000 de agricultori. Produc în fiecare an cam 100.000 de tone de varză. Nu au însă o strategie pe termen lung şi refuză să se asocieze. Cum profitul apare cu greu, mulţi preferă să lase recolta pe câmp.

Ultimele știri