Antena Căutare

Profesor navetist in Romania, cercetator de renume in SUA

E cunoscut in lumea academica mondiala. Vladimir Arnold, Simon Donaldson sau Michael Atiyah, medaliati Fields (echivalentul Nobel in matematica), il stiu ca pe un coleg de nadejde, un frate mai mic. Marile universitati ale lumii ii folosesc cartea ca manual. A plecat de la statutul de profesor care facea naveta cu trenul la Targu Frumos. Acum e cercetator cu renume.





Pentru ca nu existau in Romania destui specialisti in domeniul matematic pe care si-l alesese, a plecat in SUA sa-si dea doctoratul chiar cu profesorul Tom Parker, de care era fascinat in perioada studentiei. Cativa ani mai tarziu, a scos si cartea. Astazi, insusi Tom Parker, cel care i-a condus doctoratul, ii foloseste volumul de geometrie drept manual, recomandandu-l studentilor, asa cum fac si alti ilustri profesori de la mari universitati din SUA si din Europa, dupa cum insusi romanul nostru sustine.

Profesorul Liviu Nicolaescu a absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi in 1987. A primit repartitie la o scoala medie din Targu Frumos, Iasi, unde a si facut naveta cativa ani, pana in 1990. Pentru ca a stiut sa plece la timp din tara, astazi este unul dintre cei mai buni specialisti in probleme de geometrie si analiza globala din lume. Lucreaza in cercetare, fiind profesor in Statele Unite, la Universitatea Notre Dame din Indiana.

S-a remarcat inca din tara, dovedind o inzestrare iesita din comun pentru matematica. Inca inainte de a pleca a fost pretuit. Pentru doctoratul pe care a inceput sa-l pregateasca in Romania, academicianul Viorel Barbu (profesorul roman care l-a format si caruia Nicolaescu ii poarta un deosebit respect) a facut o exceptie de la regula: nu i-a impus un subiect (ce venea de la minister), asa cum se obisnuia, ci l-a lasat pe el sa-si aleaga unul. Insa a plecat sa-si sustina teza de doctorat peste Ocean, mai ales ca acolo se afla mentorul sau in domeniul preferat al matematicii, profesorul Parker.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Stenogramele, de la Nicolae Ceausescu la Traian Basescu... UPDATE! Adrian Paunescu a avut mai multe opriri cardiace...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x