Antena Căutare

După cinci ani de „umilințe și torturi”, Marius Balo, profesorul român condamnat la închisoare în China, se poate întoarce în România

După ani petrecuți într-o închisoare din China, ținut în condiții inumane și supus unor tratamente degradante, Marius Balo este la un pas de a se întoarce în România. Profesorul universitar a fost arestat și condamnat la opt ani în spatele gratiilor pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

După cinci ani petrecuți într-o închisoare din China, ținut în condiții inumane și supus unor tratamente degradante, Marius Balo este la un pas de a se întoarce în România. Profesorul universitar a fost arestat și condamnat la opt ani în spatele gratiilor pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

În prezent, Marius Balo este închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Avocații profesorului din Cluj au sesizat în repetate rânduri autorităție române cu privire la condițiile inumane la care bărbatul este supus, fiind „umilit și torturat”.

Curtea de Apel Cluj a admis transferul lui Marius Balo în România pentru continuarea pedepsei, transmit reprezentanții cabinetului de avocatură ce îl reprezintă pe profesor. Un pas uriaș pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer.

„Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a declarat avocatul Eugen Iordăchescu.

Marius Balo s-a mutat în China, în anul 2010, fiind angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. În 2013, românul a acceptat un post la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost, însă, radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor”, a precizat avocatul.

Consultații medicale gratuite în sate din România! Unde va ajunge „Caravana cu Medici”... Scandal șocant în traficul din București! Un bărbat a căzut pe trecerea de pietoni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x