Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Prognoza meteo: Când scăpăm de ploi şi cum va fi vremea următoarele două săptămâni

Până la sfârșitul lunii iunie, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu maxime între 26 și 29 de grade Celsius și cu fenomene asociate instabilității atmosferice, însă iulie începe cu o vreme călduroasă în toată ţara, relevă prognoza meteo valabilă între 22 iunie şi 5 iulie 2015.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Până la sfârșitul lunii iunie, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu maxime între 26 și 29 de grade Celsius și cu fenomene asociate instabilității atmosferice, însă iulie începe cu o vreme călduroasă în toată ţara, relevă prognoza meteo valabilă între 22 iunie şi 5 iulie 2015.

Până la sfârșitul lunii iunie, în Banat, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 26 — 28 de grade, exceptând zilele de 24 și 25 iunie când se vor înregistra temperaturi de 23 — 24 de grade Celsius. Luna iulie debutează cu o vreme călduroasă, valorile fiind în creștere de la o zi la alta, apropiindu-se de pragul de caniculă. Minimele termice se vor situa ușor sub mediile multianuale în prima parte a intervalului, apoi vor crește continuu. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala local în zilele de 24, 28 și 30 iunie, în restul intervalului de referință probabilitatea de ploaie fiind redusă.

În Crișana, până la sfârșitul lunii iunie, valorile termice vor avea ușoare variații de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 25 — 27 de grade. În primele zile ale lunii iulie, vremea va deveni călduroasă, valorile fiind în creștere de la o zi la alta, astfel că maximele temperaturii aerului vor ajunge la 31 — 33 de grade, mediat pe regiune. Minimele termice se vor situa ușor sub mediile multianuale în prima parte a intervalului, apoi vor crește continuu. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala cu caracter local în data de 24 iunie și în intervalul 28 — 30 iunie, în restul perioadei probabilitatea de ploaie fiind redusă.

În Crişana, temperaturile vor fi apropiate de cele normale

În Transilvania, în ultima decadă a lunii iunie, valorile termice vor avea ușoare variații de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele specifice perioadei, cu maxime, în medie regională, de 23 — 27 de grade Celsius. În schimb, pentru primele zile ale lui iulie, se estimează o creștere semnificativă a temperaturilor, astfel că vremea va deveni local călduroasă. Minimele termice vor caracteriza o vreme răcoroasă în prima parte a intervalului, apoi vor fi în creștere continuă. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala cu probabilitate relativ mare în intervalul 24 — 30 iunie, în data de 25 iunie aversele fiind de așteptat pe areale extinse și în cantități mai însemnate.

În Maramureș, până la sfârșitul lunii iunie, valorile termice vor avea ușoare variații, dar în general vor fi mai scăzute decât cele specifice perioadei, cu maxime, în medie regională, de 23 — 25 de grade. În primele zile ale lunii iulie, vremea va deveni local călduroasă, valorile fiind în creștere de la o zi la alta, astfel că maximele temperaturii aerului vor ajunge la 30 — 31 de grade, media pe regiune. Minimele termice se vor situa ușor sub mediile multianuale în prima parte a intervalului, apoi vor crește continuu. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala în data de 24 iunie și în intervalul 28 — 30 iunie, în restul perioadei probabilitatea de ploaie fiind redusă.

Până la sfârșitul lunii iunie, în Moldova, valorile termice vor avea variații de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 25 — 28 de grade. În primele zile ale lunii iulie, vremea va deveni local călduroasă, astfel că maximele temperaturii aerului vor ajunge la 31 — 32 de grade, mediat pe regiune. Minimele termice se vor situa ușor sub mediile multianuale în prima săptămână, apoi vor crește continuu. Pentru cea mai mare parte a regiunii, regimul pluviometric va fi deficitar pe parcursul celor două săptămâni, fenomene asociate instabilității atmosferice fiind de așteptat pe arii restrânse în nordul zonei și în zona submontană, în special în data de 24 iunie și în intervalul 28 — 30 iunie.

În Dobrogea, vremea va fi local călduroasă la mijlocul primei săptămâni, dar în special spre sfârșitul intervalului de referință, când valorile maxime vor fi de 28...30 de grade și minimele de 17-20 de grade, iar în celelalte zile temperaturile se vor situa în jurul celor specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi deficitar pe parcursul celor două săptămâni, fiind posibile doar ploi de scurtă durată, cel mai probabil în jurul datei de 30 iunie.

În Dobrogea, sunt posibile ploi pe 30 iunie

În Muntenia, până la sfârșitul lunii iunie, valorile termice vor avea unele oscilații de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 26 — 29 de grade. În primele zile ale lunii iulie valorile vor fi în creștere treptată, vremea devenind călduroasă, cu maxime ce se vor putea apropia de pragul de caniculă. Minimele termice se vor situa ușor sub mediile multianuale la începutul intervalului, apoi vor crește treptat. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala în intervalul 25 — 30 iunie pe arii restrânse în vestul regiunii și în dealurile subcarpatice, pentru restul zonei probabilitatea de ploaie fiind foarte redusă.

În Oltenia, în ultima decadă a lunii iunie, valorile termice vor avea ușoare variații de la o zi la alta, dar în general vor fi apropiate de cele specifice perioadei, cu maxime, în medie regională, de 26 — 28 de grade. În schimb, pentru primele zile ale lui iulie, se estimează o creștere treptată a temperaturilor, astfel că vremea va deveni călduroasă, cu 31...33 de grade medie regională. Minimele termice vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă la începutul intervalului, apoi vor fi în creștere continuă. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala cu probabilitate relativ mare în intervalul 25 — 26 iunie, când vor fi posibile izolat cantități de apă mai însemnate, dar și în perioada 28 — 30 iunie.

La munte, până la sfârșitul lunii iunie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime, în medie regională, de 14...18 grade, apoi vremea se va încălzi considerabil. Minimele termice vor caracteriza o vreme răcoroasă la începutul intervalului, apoi vor crește continuu. Fenomene asociate instabilității atmosferice se vor semnala local în perioada 24 — 30 iunie, când vor fi posibile, pe suprafețe mici, cantități de apă mai însemnate, în restul intervalului de referință fiind de așteptat ploi izolate, de scurtă durată.

Recomandari