Antena Căutare

Programul ”Prima Casă” 2019, lansat oficial, azi! Ce noutăți sunt pentru cei ce vor să-l acceseze

Programul ”Prima Casă” 2019 a fost lansat oficial pe 1 Martie. Iată ce noutăți sunt pentru cei ce vor să acceseze Programul Prima Casă în acest an.

Programul ”Prima Casă” 2019, lansat oficial, azi! Ce noutăți sunt pentru cei ce vor să-l acceseze
Programul prima casa 2019

Programul ”Prima Casă” 2019 a fost lansat oficial pe 1 Martie. Iată ce noutăți sunt pentru cei ce vor să acceseze Programul Prima Casă în acest an.

Programul Prima Casă 2019 fost lansat cu un plafon total de 2 miliarde lei. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat astăzi lansarea acestuia, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an. În 2019, nivelul plafonului programului Prima Casă a rămas identic cu cel din 2018.

Cei care vor să acceseze ”Prima casă” în 2019 trebuie să știe că acest program beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de băncile participante, ca anul trecut.

”Începutul anului 2019 marchează pentru FNGCIMM, în calitate de mandatar al statului prin Ministerul Finanţelor Publice, debutul unei etape noi în derularea proceselor operaţionale dedicate Programului Prima Casă, şi, totodată, materializarea unuia dintre principalele obiective strategice ale instituţiei - digitizarea şi automatizarea fluxurilor interne de lucru, ca urmare a implementării unor proiecte demarate in cursul anului 2018”, se arată în comunicat.

Programul Prima Casă 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Programul ”Prima Casă” a luat ființă în anul 2009, iar până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. Acest program constă în facilitarea accesului populației la credite ipotecare. În acest scop, statul garantează în prezent 40% sau 50% din împrumuturile acordate de bănci, cu condiția că acestea să acorde credite mai ieftine.

Cine poate obține un credit Prima Casă

Cei care doresc un credit ”Prima Casă” trebuie să facă dovada că nu dețin în prezent o proprietate sau o locuință, individual sau în comun, împreună cu soții lor sau cu alte persoane în suprafața utilă mai mare de 50 mp, cu excepția cotelor părți de locuința dobândite prin moștenire

  • Achiziționează o locuința finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programele derulate de Agenția Națională a Locuințelor (ANL)
  • Construiesc de la zero o locuința individuală sau în asociere cu alți 6 beneficiari, cu condiția să aibă în posesie terenul aferent și autorizația de construcție
  • Că au avansul minim necesar achiziționării/construirii casei - Pentru locuințele finalizate și cele nefinalizate (aflate în diverse faze de execuție), avansul minim este stabilit prin lege la 5% din prețul de achiziție, dacă prețul locuinței este mai mic de 60.000 euro.
  • Se obligă să constituie un depozit colateral egal cu dobândă datorată pe o perioadă de 3 luni
  • Se obligă să nu înstrăineze locuința achiziționată timp de 5 ani de la data dobândirii
  • Asigură locuința împotriva tuturor riscurilor și cesionează drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

Cei care doresc să acceseze Programul Prima Casă trebuie să se adreseze uneia dintre băncile expuse mai sus.

sursa: news.ro

Babele 2019. Tu știi când e baba ta?... O mamă și-a surprins fiul în timp ce își îngropa fratele mai mic în curtea casei! Ce s-a întâmplat în casă între cei doi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x