Programul „Prima Casă” va fi relansat în două săptămâni. Se schimbă complet condițiile pentru românii care vor să-și cumpere o locuință

Programul „Prima Casă” va fi relansat în două săptămâni, anunță autoritățile competente din România. Fondurile urmează a fi deblocate, iar Guvernul vine cu schimbări privind modalitatea de acordare a creditelor. În plus, programul social va primi și o nouă denumire, "O nouă casă".

Programul „Prima Casă” va fi relansat în două săptămâni

Hepta

Anunțul relansării programului "Prima Casă" a fost făcut de Cristian Păun, preşedintele Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Într-o declarație la Digi 24, acesta a precizat că dispare complet plafonul salarial, care nu va mai fi o condiție pentru accesarea creditului. Noul program nu se va mai axa pe aspectul social, susține Păun.

Programul "Prima Casă" va fi relansat într-o nouă formă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă“, mai scrie sursa citată. Programul „O familie, o casă”, în această formă, încă nu are normele de aplicare, drept urmare, ambele programe sunt blocate.

Citește și: Majorarea pensiilor și a alocațiilor în 2020 devine tot mai puțin probabilă. Bugetul, grav afectat de pandemia de Covid-19

În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului <O Nouă Casă>”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Citește și: „Criza financiară din 2008 va fi fost o glumă”. Specialist, despre impactul economic al pandemiei de coronavirus

Noul program "Prima Casă" 2020 ar urma să nu mai aibă plafon salarial

Premierul Ludovic Orban a explicat faptul că Guvernul va introduce un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă”, i-a solicitat Ludovic Orban ministrului Finanţelor Florin Cîţu. Orban a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit. „Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban.

Ultimele știri