Antena Căutare

Proteste ale sindicatelor personalului auxiliar din instanţe şi parchete faţă de "iminenta abrogare" a dispoziţiilor legale privind pensia de serviciu a grefierilor

Mai multe sindicate ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete anunţă proteste faţă de "iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor". Astfel, începând de miercuri sindicaliştii îşi suspendă activitatea timp de două ore, iar din 27 ianuarie va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada care urmează a fi stabilită.

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federaţia PUBLISIND, în colaborare cu Asociaţia Grefierilor din România, au anunţat, miercuri, proteste faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor.

Ei afirmă că reprezintă peste 6.000 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT.

Sindicaliştii spun că, având în vedere hotărârile adoptate de Adunările generale ale magistraţilor din cadrul mai multor instanţe judecătoreşti şi parchete din ţară, dar şi "pasivitatea factorilor decidenţi" faţă de o scrisoare deschisă în care au explicat de ce se impune menţinerea pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar din justiţie, au transmis un comunicat de presă în care îşi arată "indignarea împotriva «eliminării» pensiilor de serviciu, denumite «pensii speciale» de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil".

Conform sursei citate, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o astfel de modificare legislativă poate afecta siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea "autorităţii judecătoreşti" nu poate fi organizată şi desfăşurată.

"Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem «eliminaţi» pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică. Să înţelegem că aceşti 1800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?", arată reprezentanţii sindicatelor.

Ca urmare, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea declanşează proteste, mai exact suspendă activitatea în intervalul orar 10:00-12:00, începând de miercuri, 22 ianuarie, de când personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei şi nu va îndeplini niciun act de procedură.

Totodată, începând din 27 ianuarie va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada care va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, programate joi.

Sursa : news.ro

Deţinutul care a evadat de la un punct de lucru din Timişoara a fost capturat... Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au întrerupt lucrul, nemulţumiţi de proiectul de lege privind eliminarea pensiilor ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x