Antena Căutare

Răscoala din Ditrău, efecte în toată ţara! Ofertele de muncă pentru cei doi brutari srilankezi! Au spus de ce au ajuns să lucreze aici! „Am o familie bună” - VIDEO

Răcoala din Ditrău împotriva a doi brutari din Sri Lanka devenit un scandal naţional. Ministrul Muncii a reacţionat pentru prima dată, la patru zile de la izbucnirea conflictului! Între timp, antreprenori din toată ţara le propun oferte de muncă celor doi străini alungaţi de sat.

Un val de ură de neînţeles a cuprins satul Ditrău, în care locuiesc aproape cinci mii de oameni. De câteva zile, Mahinda şi Piumal sunt escortaţi de Poliţie. Conflictul a degenerat la adunarea populară de la Căminul Cultural, unde localnicii au trecut de la rugăciune, la remarci rasiste.

Răscoala din Ditrău are ecou în toată ţara. După ce, ieri, patronul fabricii de pâine a cedat şi i-a scos pe cei doi srilankezi de pe linia de producţie, mai mulţi antreprenori le-au propus acestora alte oferte de muncă. Printre ei, este şi Ştefan Mandachi, afaceristul din Suceava care a construit primul metru de autostradă din Moldova.

Doar că, între timp, patronii srilankezilor s-au răzgândit. Vor ca Mahinda şi Piumal să facă pâine în continuare, deşi de câteva zile, puţini sunt cei care mai cumpără de la ei.

Cei doi străini sunt hotărâţi să rămână aici. Ei trebuie să-şi ajute familiile lăsate în urmă, cărora le trimit aproapte toţi banii pe care-i câştigă.

„Ei vor lucra în continuare pe aceleaşi posturi pe care au fost angajaţi. Şi în niciun caz nu suntem dispuşi să renunţăm la ei. Nu ne lăsăm influenţaţi de ură”, a spus Pal Estera, reprezentantul brutăriei.

Citește și: Dosar pentru incitare la ură şi discriminare în Harghita, față de doi cetăţeni din Sri Lanka, angajați la o brutărie. Scandal uriaș! „Nu avem nevoie sa vină străini"

În faţa furiei, Piumal şi Miahinda nu şi-au pierdut zâmbetul. Se scuză şi spun că au venit aici pentru o oferi o viaţă mai bună familiilor lor.

„Sunt însurat, am un copil care este la şcoală acum. Da (le trimit toți banii, n.r.). Am nevoie de mai mulţi bani. El este deja la liceu”, și „Eu am o soră şi un frate. Sora este asistentă medicală, iar fratele este preot. Am o familie bună”, au spus străinii.

După zile întregi de tăcere, ministrul Muncii a reacţionat astăzi. Aşteaptă însă concluziile Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării şi ale Inspectoratului Teritorial de Muncă.

„Ceea ce mă surprinde pe mine este atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească, uitând că şi românii noştri, în afară, sunt poate în pericol de a fi trataţi la fel”, a spus Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

În România, sunt mii de srilankezi care şi-au lăsat familiile în urmă pentru un trai mai bun. Cei mai mulţi lucrează pe litoral. Cazul Ditrău a afectat întreaga comunitate.

Mâine, ministrul Muncii va primi raportul inspectorilor din Harghita. Cercetările continuă şi în doarul penal deschis pentru instigare la ură şi dicriminare.

Regim de urgență în România, împotriva coronavirusului! Ministrul de Interne și ministrul Sănătății au anunțat ce măsuri... Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional! Accident fatal, cu un copil de 13 ani la volan! A gonit spre propria m...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x