Antena Căutare

Reciclarea sticlelor din plastic, o nouă sursă de venit pentru români. Se câștigă și 18.000 de lei pe lună

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de plastic, PET-uri și sticle de plastic a devenit o adevărată sursă de venit pentru mii de români.

Galerie
Reciclarea sticlelor din plastic, o nouă sursă de venit pentru români. Se câștigă și 18.000 de lei pe lună | Shutterstock

Potrivit Ministrului Mediului, Mircea Fechet, între 5.000 și 6.000 de români câștigă zilnic din reciclarea acestor tipuri de ambalaje, citat de adevarul.ro.

Citește și: Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt

Colectarea sticlelor din plastic, o sursă de venit pentru mii de români

Ministrul Mediului declară că, în prezent, sunt mii de români care adună un ban din reciclarea PET-urilor.

Articolul continuă după reclamă

„Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Un cetăţean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal, pentru că a fost amendat de Poliţia Locală, pentru că a scos un PET dintr-un coş”, a transmis ministrul Mediului Mircea Fechet, citat de sursa menționată mai sus.

Însă, unele dintre persoanele care colectează PET-uri vandalizează punctele de colectare. Până în prezent, Poliția Locală a emis 30 de amenzi în Sectorul 3, în valoare totală de aproape 7.000 de lei.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și-a arătat nemulțumirea față de aceste practici.

„Eu cred că e greşit să amendezi un om care ia PET-ul dintr-un coş de gunoi, pentru că acel PET ar fi ajuns la groapă. În situaţia în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câştigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare. Cel mai mare procesator de PET-uri din România şi din Sud-Estul Europei mi-a spus că pentru prima dată în istoria companiei, şi sunt înfiinţaţi imediat după Revoluţie, au renunţat la importul de PET din altă ţări, pentru mine este o veste extraordinară”, a mai explicat Mircea Fechet, citat de adevarul.ro.

Însă, „cei care vandalizează punctele de colectare separată, acele igloo-uri, şi fac dezastru în jur, acei oameni bineînţeles că trebuie să fie amendaţi şi nu la ei m-am referit”, a specificat ministrul Mediului, după ce declarația sa a fost greșit înțeleasă, mai transmite sursa citată.

Se câștigă și 18.000 lei pe lună din colectarea sticlelor goale

De la începutul programului de garanție-returnare, s-au colectat peste 850 de milioane de ambalaje. Statisticile arată că reciclarea PET-urilor prin Returo a crescut semnificativ, ajungând la o rată lunară de reciclare de aproximativ 50%. Această creștere este alimentată de oameni care adună ambalaje pentru venituri suplimentare, mulți dintre ei bazându-se exclusiv pe aceste câștiguri pentru a-și asigura traiul zilnic.

Unii dintre ei declară că pot câștiga și 600 de lei pe zi colectând ambalajele ne-returnate. Asta înseamnă că dacă muncesc zilnic, aceste persoane pot câștiga și 18.000 de lei pe lună, potrivit adevarul.ro.

Un studiu recent arată că șapte din zece români returnează toate ambalajele cu simbolul SGR, iar patru din zece o fac pentru a evita pierderea garanției plătite, însă 45% dintre cei chestionați sunt nemulțumiți de modul de funcționare al sistemului, solicitând creșterea numărului de puncte de returnare pentru a îmbunătăți eficiența acestuia.

Sistemul SGR are în prezent 4.000 de automate la nivel național, iar, de multe ori, se formează cozi. Cei care vor să își recupereze garanția pentru ambalaje se plâng că au de așteptat și 30 de minute pentru a reuși să recicleze. Reprezentanții Returo au transmis că sistemul va continua să se extindă, mai transmite sursa citată.

Citește și: Cât câștigă un român care adună sticle pentru reciclare: „Mă trezesc la 5 dimineața și plec prin oraș să le caut”

Cât a ajuns să coste un mic la o autoservire din Mamaia. Un turist român a crezut că nu vede bine... Clipul viral cu Elena Lasconi când oficiază o căsătorie și scandează „pup-o!” Îl felicită pe soț pentru că a spus „Da” h...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală Sambata, 07.09.2024, 22:45
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x