Antena Căutare

REGELE MIHAI A MURIT! Curiozități despre Regele Mihai! A fost contemporan cu toți cei șase patriarhi de până acum ai Bisericii Ortodoxe Române

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este 'în stare de suferință', alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.

Regele Mihai a fost contemporan cu:

1. Cu toți cei șase patriarhi de până acum ai Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea (1925 – 1939, cel care a făcut parte din consiliul de regență al epocii în care Mihai era doar un copil), Nicodim Munteanu (1939 – 1948), Justinian Marina (1948 – 1977), Iustin Moisescu (1977 – 1986), Teoctist Arăpașu (1986 – 2007) și Daniel Ciobotea (din 2007 încoace), dar și cu opt papi, Pius al XI-lea (pe vremea căruia s-a născut), Pius al XII-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul I, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea si Francisc.

2. Cu perioada celor mai puternice cutremure din istoria ultimului veac al României, ce au început o dată cu urcarea sa pe tron. În noiembrie 1940, la două luni de la instalarea sa în fruntea statului, are loc cel mai puternic cutremur, cu o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter. Vor urma cele din 4 martie 1977, de 7,2 – 7,4 grade pe scara Richter, din 31 august 1986, de 7,1 sau cel din 2004, cu o magnitudine de 6 grade.

3. Cu trei regimuri politice diferite cunoscute de țara noastră în ultimul veac, cel monarhist, de până în 1948, cel comunist, de până în 1989 și cel democratic, de după 1990.

4. Cu cea mai gravă conflagrație din istoria lumii, Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), fiind în fapt singurul șef de stat european în viață al unei țări implicate în războiul ce a schimbat o întreagă planetă.

5. Cu o serie de personaje intrate demult în cartea de istorie precum Albert Einstein, Vladimir Ilici Lenin, Marie Curie, Iosif Vissarionovici Stalin, Walt Disney, Adolf Hitler, Elvis Presley, Winston Churchill, Henry Ford, Benito Mussolini, Sigmund Freud, Marilyn Monroe, Mahatma Gandhi, Sf. Tereza de Calcutta, Michael Jackson, Che Guevara, John Fitzgerald Kennedy, Charlie Chaplin, Martin Luther King etc.

6. Cu 22 de ediții de ale Jocurilor Olimpice de Vară, desfășurate între 1924 și 2016. Longevitatea sa i-a permis să fie contemporan cu mari sportivi ai lumii precum atleții Jesse Owens, Emil Zatopek, Javier Sotomayor sau Usain Bolt, gimnasta Nadia Comăneci, baschetbaliștii Michael Jordan și Vince Carter, ciclistul Greg Lemond, handbalistul Nikola Karabatic sau înotătorul Michael Phelps (cel mai medaliat sportiv al tuturor timpurilor la JO!).

7. Cu 20 de ediții ale turneelor finale ale Campionatului Mondial de Fotbal, între 1934 și 2014. A fost astfel martor al dominației selecționatei „cariocas”, brazilienii jucând șapte finale, din care au câștigat cinci. Mihai a fost astfel contemporan cu mari fotbaliști ai lumii precum Pele, Maradona, Bobby Charlton (azi decedat), Beckenbauer, Dino Zoff, Cruyff (azi decedat) sau Messi.

8. Cu regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei, decedat la mijlocul lunii octombrie 2016, monahul cu cea mai lungă domnie efectivă din istorie, de peste 70 de ani. Mihai, verișor al Reginei Angliei, Elizabeta a II-a – 90 de ani,a doua în ordinea domniei, e decanul de vârstă al familiilor regale din lume…

Presa din întreaga lume scrie despre moartea fostului rege Mihai: "ULTIMUL REGE AL ROMÂNIEI S-A STINS!"... Regele Mihai a murit. Mesajul fostei iubite a lui Nicolae al României la dispariţia Regelui: „Dumnezeu să-l odihnească, ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x