Antena Căutare

Regele rromilor, Florin Cioaba, va fi repatriat astazi

Dupa o "domnie" de aproape doua decenii, Florin Cioaba urmeaza sa fie inmormantat saptamana aceasta. Astazi, regele va fi repatriat, dupa ce rromii vor plati facturile medicale

Florin Cioaba. 58 de ani. Regele rromilor. 16 ani de "domnie". Nascut fiu de bulibasa, in Gorj, conducatorul a fost incoronat in 1997, dupa moartea tatalui sau. La fel ca parintele, si fiul a murit din cauza infarctului. Florin Cioaba a inchis ochii departe de palatul sau, in Antalya.

Toata viata, regele s-a luptat sa aduca rromii pe calea cea dreapta, sa le inapoieze salbele luate de comunisti si sa-i trimita la scoala. Pentru asta, a fost respectat si aplaudat.

Presedintele Romaniei isi va aminti si el de Cioaba. Erau prieteni buni. In 2009, de Ziua Rromilor, au petrecut impreuna, la Costesti. Prima doamna a tarii s-a imbracat in fusta colorata si a primit aur in dar. Familia regala a intors vizita la nunta Elenei Basescu. Mezina presedintelui a primit, printre primii, si papusile cu chipul stramosilor lui Cioaba.

Cand regele era pe patul de spital, presedintele a facut tot posibilul sa il salveze. Raed Arafat si doctorul Bradisteanu au fost trimisi de urgenta pentru a-l salva. Din pacate, niciunul nu a putut face mare lucru. Si nici medicii turci. Doar o minune il mai putea salva pe Florin Cioaba.

Dupa o operatie care trebuia sa il scape de aparatele la care era conectat, inima lui Cioaba a cedat din cauza multiplelor atacuri e cord. Medicii l-au deconectat si au declarat decesul, spre mahnirea intregii etnii rrome.

Vestea mortii lui Florin Cioaba este tratata pe larg si de presa internationala. Jurnalistii turci spun ca rudele regelui Cioaba nu au parasit niciun moment holul spitalului si au primit cu greu vestea mortii sale.

Rudele au comandat deja un sicriu demn de un rege. Cu aer conditionat. "Vreau sa vada ochiul meu ceva foarte de lux, de calitate pentru tatal meu", a spus Dorin Cioaba. Regele Florin Cioaba va fi inmormantat in cimitirul din Sibiu, langa parintii lui, Lucia si Ioan Cioaba. De funeralii vrea sa se ocupe si un alt rege al rromilor, din Costesti. “Peste 150 - 200 de mii de oameni o sa fie la inmormantare”, a spus Dan Stanescu, reprezentantul rromilor crestini.

Ieri, dupa ce au vazut factura, membrii familiei lui Cioaba au inlemnit. Serviciile medicale valoareaza 350.000 de euro si acestia cer ajutor statului roman. Astazi, au explicat in ce consta solicitarea: "Nu am cerut bani de la statul roman. Noi am cerut sprijin consular pentru intocmirea actelor. De asemenea, dorim sa se clarifice cu asigurarea. Tata era asigurat in Romania, platea asigurarile de sanatate", a explicat Dorin Cioaba, fiul regelui.

Victor Ponta a declarat ca a fost informat de aceasta cerere. „Vreau sa spun foarte clar, pe orice cetaten roman, eu nu fac vreo deosebire ca e rege sau nu-i rege, orice cetaten roman, in masura prevazuta de lege si in masura posibilitatilor, incercam sa-l ajutam", a spus acesta la Antena 3. "Nu pot sa va spun in acest moment decat ca, atat cat se poate face pentru orice cetatean al Romaniei, atat facem. (...) In masura in care exista anumite proceduri si se inscrie intr-un caz in care poate fi ajutat, atunci o facem. Nu vreau sa fac vreo favoare. (...) Din bani publici, nu fac favoruri pentru nimeni. In cazul de fata direct, probabil ca va fi foarte dificil", a mai spus Ponta.

Reprezentantii spitalului din Turcia vor recalcula factura pentru ca rudele regelui spun ca sunt trecute niste sume foarte mari. Florin Cioaba va fi repatriat astazi, iar funeraliile vor dura trei zile.

Florin Cioaba, autointitulatul rege al rromilor, a murit... A inceput sesiunea de toamna a Bac-ului. Afla povestea Georgetei, fata care a fost eliminata in iunie de la liceul Dimit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x