Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Reglementări noi pentru zilele libere acordate părinților ai căror copii învață online. Ce se întâmplă cu familiile monoparentale

Sporul salarial sau zilele libere acordate părinţilor ai căror copii au fost nevoiţi să facă şcoala online nu s-au acordat unitar. O spune ministrul Muncii, care vrea să introducă reguli noi. Cele mai multe vizează familiile monoparentale.

Raluca Turcan anunţă noi reglementări privind acordarea de zile libere părinţilor, pentru supravegherea copiilor care învaţă online

shutterstock

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, că facilitatea de a acorda zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care învaţă online s-a aplicat neunitar şi a venit cu unele amendamente pentru a corecta acest lucru. Cele mai multe vizează familiile monoparentale, dar şi angajaţii din sectoare cu foc continuu.

”Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alţii nu”, a scris Raluca Turcan, marţi seară, pe pagina de Facebook.

În cazul familiilor monoparentale nu mai este necesară declarația celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială.

Dacă părintele nu solicită zile libere, atunci beneficiază de majorarea salarială de 75%

Citește și: Simulare Evaluare națională și Bacalaureat 2021. Ministerul Educației a stabilit când vor avea loc cele două examene

De asemenea și angajații din sistemul național de Apărare, Orine Publică, Siguranță Națională, din penitenciare sau sistemul de sănătate au dreptul să ceară aceste zile libere, cu acordul angajatorului, potrivit Observator.

Dacă părintele nu solicită zile libere atunci beneficiază de majorarea salarială de 75%, a spus ministrul Muncii, care a adăugat că în situația în care aceste drepturi s-au acordat deja, sumele plătite nu reprezintă debite și nu se recuperează.Toate aceste amendamente au fost deja transmise Parlamentului.

Citește și: Structura anului școlar 2021-2022. Vacanță prelungită în primul semestru, când începe școala pentru elevii din România

”Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte şi să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor şi siguranţa acestora în lipsa părinţilor care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se ţin online. Astăzi (n.r. marți), Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale”, a transmis Raluca Turcan.

Recomandari