Antena Căutare

REPORTAJ! Cum am tarnosit o vama ucraineana

Acum cateva zile, am fost invitat semioficial sa particip la sfintirea bisericii romanesti din Hagicurda, de langa Ismail. Este una dintre putinele biserici din Ucraina care tine de Patriarhia de la Bucuresti si in reconstructia ei s-a implicat inclusiv guvernul roman, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, MAE.

Am plecat din Bucuresti vineri seara cu o echipa patriotico-jurnalistica. Am reusit sa ajungem pana undeva la vama Giurgiuveni, dintre Republica Moldova si Ucraina. Aici, am avut o surpriza deosebit de "placuta".

Mai intai, am fost anuntati ca "tocmai" a picat reteaua electrica. Am stat vreo doua ore sa-si revina. Cand a reaparut curentul, a reaparut si un vames ucrainean cu o sapca cat un OZN, care a zis suav ca doua persoane dintr-un microbuz romanesc mergand la aceeasi destinatie sunt indezirabile pe teritoriul ucrainean. Apoi, patru preoti romani din Basarabia, care doreau sa ajunga la Hagi-Curda, au fost pusi sa completeze niste formulare scrise in ucraineana, din care nu intelegeau nimic.

Una dintre persoanele indezirabile s-a dovedit a fi colega noastra Simona Lazar, iar cea de-a doua - chiar sotul acesteia, Valentin Tigau, fost corespondent la Chisinau al Radio Romania. Ei au fost informati ca au interdictie timp de cinci ani in Ucraina, in urma unei hotarari date de militie, graniceri sau SBU (securitatea ucraineana) - autoritatile nu au dorit sa specifice.

Interdictia a fost data in 2009, an in care cei doi jurnalisti au realizat reportaje în comunităţile româneşti din Basarabia de Sud, iar Romania a castigat la Haga procesul cu Ucraina, privind platoul continental din Marea Neagra.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Conflictul de la RATB s-a incheiat. Circulatia, reluata in conditii normale... SPECIAL! Maria, Regina Romaniei - Povestea vietii mele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x