Antena Căutare

Reteta electronica, o enigma pentru doctori!

Pe 1 iulie, medicii ar trebui sa incepa sa elibereze prescriptii medicale demne de anul 2012. Softul nu e definitivat insa, conexiuni la internet nu exista iar instructajul e fost facut ca pentru niste specialisti IT

Incepand de duminica, 1 iulie, medicii ar trebui sa elibereze faimoasa reteta electronica. Banii au venit de la Uniunea Europeana, totul ar trebui sa functioneze snur. Dar, ca in bancurile de la Radio Erevan, in afara de faptul ca nu exista calculatoare, conexiunea la internet e slaba, softul e neterminat iar doctorii nu au habar de ce ar trebui sa faca, afacerea e ok!!!

Miercuri, medicii de familie din judetul Ilfov au fost primii care au aflat despre "tainele" retetei virtuale. N-au inteles nimic! "Prezentarea despre reteta electronica contine specificatii tehnice pentru IT-isti. Nu am exersat nimic, pentru ca nu avem, inca, softul", spune Sandra Alexiu, Secretar la Societatea Medicilor de Familie. "Asa zisul instructaj s-a facut intr-o sala insalubra, cu zeci de medici inghesuiti si cu presa gonita. O prezentare in Powerpoint, care abia se vedea, plina de specificatii tehnice. Ce sa intelegi?", s-a intrebat Alexiu.

Ce insemna RETETA ELECTRONICA?

Teoretic, "minunea" este doar un fisier in format pdf in care vor fi stocate denumirile medicamentelor. Farmacistii vor putea accesa aceste fisiere pe baza codului numeric personal al pacientului (CNP). Cum nici medicii, nici farmacistii nu sunt familiarizati cu acest sistem fisierul, care contine si un cod de bare, va fi, pentru inceput, printat. Pentru aceasta, au nevoie de un computer, de o conexiune la internet, de o imprimanta laser, de un soft specific si de o semnatura digitala!!!

Fie ca poseda ori nu aceste "instrumente", de la 1 iulie medicii SUNT OBLIGATI SA INTERGISTREZE TOATE ACESTE DATE IN SISTEMUL DE ASIGURARE AL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE!!!


Si acum, si partea buna! Medicii care prescriu retete electronice in ciuda acestor "vicisitudini", primesc intre 50 si 100 de lei lunar!!!

Pentru cei care nu au intreles, recapitulam: de duminica, pensionarul N.P., in etate de 92 de primaveri, care nu aude cu urechea dreapta, din localitatea Posta Cilnau, judetul Buzau, se prezinta la medicul de familie din sat. Acesta trebuie sa posede computer, conexiune betooon la net, imprimanta serioasa, lasere frate!, semnatura digitala. Dupa ce ii prescrie reteta electronica lui tataie, in fericitul caz in care la terminarea ei pacientul mai este in viata, se va deplasa pana la o farmacie de top din municipiul resedinta de judet, deoarece in comuna nu se gasesc "hapuri streine". Aici, tanara farmacista, cu ochelari cu rama subtire si halat peste genunchi, il va intreba CNP-ul, va accesa, la randul ei, fisierul PDF in care se afla toate datele mosului (logic, daca are conexiune la net, Adobe instalat cu licenta, nu furat de pe torrente si imprimanta de lux) si ii va da miraculoasele pastile. Simplu, nu? Daca nu v-ati lamurit, reluam!

Europarlamentarii romani investesc in case, terenuri, maşini şi bijuterii... UPDATE! Protest la Cotroceni: Un barbat ameninta ca se arunca de pe un stalp daca nu vorbeste cu Traian Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x