Antena Căutare

ROANTANAMO: Autoritatile din Romania refuza sa dea detalii despre zborurile CIA din tara noastra

Toate avioanele folosite de CIA au lasat urme. Planuri de zbor, autorizatii de survol, facturi. Din ele ne putem da seama dimensiunea programului secret, iar multe dintre aceste documente sunt publice. Sau asa ar trebui sa fie. In multe tari europene, regula functioneaza. In Romania, sa obtii ceva legat de aceste avioane, cu legea in mana, este o adevarata aventura.

Oficial, nu exista nicio urma a zborurilor effectuate de avioanele CIA in Romania. Multe din aceste informatii ar trebui sa fie la dispozitia publicului. Nu numai in Romania. Din pacate, practica indica un grad mai mare sau mai mic de transparenta in tarile implicate.

“Acesti oameni s-au confruntat cu obstacole ridicate de guverne, nu doar cel al Statelor Unite, ci si cele europene, si au reusit dupa o munca indelungata, construind un caz coherent”, spune Crofton Black, investigator Reprive.

Comitetul Helsinki din Polonia a obtinut mai multe date importante despre zborurile avioanelor CIA. Dovezi ale existentei lor, detalii importante ale programului secret derulat in aceasta tara.

“Am cerut informatii si de la Politia de Frontiera despre pasagerii de la bord de pe Aeroportul Szymany, referitoare la aceste zboruri CIA si Politia de Frontiera ne-a dat numarul pasagerilor si echipajul acestor avioane la aterizare si la decolarea din Polonia”, precizeaza Irmina Pacho, membra a Comitetului Helsinki.

Lituania este mai putin transparenta. Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale nu s-au bucurat de acelasi tratament. Anul trecut, organizatia internationala Acces Info a trimis solicitari pe aceasta tema in toate statele europene. O adevarata radiografie a transparentei publice. Unele au raspuns.

Romania a picat testul sinceritatii. Avocatii APADOR-Comitetul Helsinki au simtit pe pielea lor hachitele birocratiei romane. “Cred ca este un subiect foarte sensibil si de aceea institutii care nu stiu daca neaparat ascund ceva, prefera sa aiba o astfel de atitudine, de a pune bete in roate pur si simplu, mentioneaza Diana Hatneanu, directorul organizatiei APADOR-CH.

Reporterii de la Observator au luat la rand toate institutiile din Romania care ar detine aceste informatii. Solicitari au fost trimise la patru institutii-cheie din Romania. Dupa doua luni si raspunsuri evazive sau tacere totala, le-au batut la usa. Au fost pasati de la o institutie la alta. Politia de Frontiera nu detine datele solicitate de ei si au fost expediati la Autoritatea Aeronautica Romana. Institutia sustine ca nu le detine. La singura institutie ramasa, Romatsa, au fost trimisi la plimbare inca de la intrare.

Daca este sa ne luam dupa aceste institutii, in Romania nu mai exista nicaieri date despre avioanele CIA. Greu de crezut. Si in lipsa lor, ar trebui sa luam de bune doar concluziile singurei investigatii oficiale desfasurate in Romania. Cea a Senatului.

EXCLUSIV: Analizele medicale pentru gravide, gratuite doar pe hartie... O garnitura de metrou a inceput sa scoata fum: Pasagerii au fost evacuati prin tunel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x