Antena Căutare

Romania, data in judecata pentru sase miliarde euro din cauza unei inventii care a adus profituri uriase petrolistilor

Inventia unui roman care a revolutionat procedura de extragere a titeiului este in centrul unei lupte de sase miliarde de euro. Atat vrea o familie din Franta de la statul roman. Urmasii unui fost atasat francez in Romania anilor '30, care a cumparat brevetul inventiei, se plang ca nu ar fi primit si drepturile materiale cuvenite.

In acest moment, exista pe rolul Tribunalului Bucuresti, un dosar intentat de cele cinci mostenitoare ale lui Jean Tibaudet. Acestea cer statului roman despagubiri record, de peste sase miliarde de euro.

Familia francezului sustine ca i s-ar fi cuvenit numeroase drepturi dupa ce atasatul ar fi cumparat brevetul inventiei lui Ion Basgan.

Fiul cel mare al inventatorului spune insa ca tatal sau ar fi incheiat un act fictiv cu francezul, care i-a fost si prieten. Voia sa puna la adapost brevetul inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. “Acel contract de cesiune, facut in 1940, cesiune fictiva, avea drept scop sa scape de la confiscare brevetul la intrarea trupelor germane in Romania”, a declarat Ion Basgan Jr.

Ulterior, cei doi ar fi renuntat la intelegere. “Cei care au facut acest proces, de fapt, mostenitorii lui Tibaudet sunt in afara, n-au nicio calitate procesuala pentru a cere de la statul roman sase miliarde. E ceva absurd, e de domeniul fanteziei”, a mai precizat fiul inventatorului.

Expertii spun despre inventia romanului ca este revolutionara. El aratat ca se poate fora la 15.000 de metri adancime. Ajungand la astfel de adancimi, zacaminte care nu erau economic exploatabile au putut fi exploatate.

Inventia a fost brevetata in 1934 in Romania si apoi in Statele Unite. Din cauza razboiului, inventatorul nostru nu s-a bucurat de roadele materiale ale muncii sale. Tehnica a fost preluata insa de toate companiile care extrag petrol si care au profituri uriase.

“Sumele sunt astronomice. Sunt astronomice. Am facut acum cateva luni de zile,cu un grup de experti, niste determinari. Erau 1.560 de miliarde. 1.560 de miliarde, drepturile care vin dupa acest brevet”, sustine Ion Basgan Jr.

Fiul cel mare face demersuri ca sa recupereze macar o parte din drepturile tatalui. Dar lupta se da si in familie. Ion Basgan Jr a dat in judecata una dintre cele mai mari companii petroliere romanesti si cere despagubiri. Fiul cel mic al inventatorului, stabilit in Elvetia, spune ca si el are drepturi, asa ca a deschis si el o actiune in instanta.

La tarabele din piete vor fi vandute numai fructe si legume romanesti, direct de la producatori... Incepe reabilitarea falezei din zona Cazinoului Constanta. Radu Mazare anunta proiecte de patru milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x