Antena Căutare

România este din nou datoare! A fost împrumutată o sumă colosală pentru a construi două penitenciare. Unde vor fi localizate acestea

Statul român s-a împrumutat cu 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, cu 1.900 de locuri, conform Agerpres. Decizia vine în urma condamnărilor CEDO, care a obligat România să îmbunătățească condițiile de detenție. Noile închisori vor fi amplasate în județele Prahova, respectiv Buzău.

România este din nou datoare! A fost împrumutată o sumă colosală pentru a construi două penitenciare. Unde vor fi localizate acestea
Penitenciare noi în România

Închisorile vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de deţinuţi, în conformitate cu standardele europene, iar împrumutul presupune şi realizarea unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare şi a unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanţe (MFP).

MFP motivează necesitatea împrumutului de 177 milioane de euro pentru construirea celor două penitenciare prin obligațiile care decurg din condamnările CEDO. „Realitatea unui sistem penitenciar românesc învechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu îşi poate realiza rolul de custodiere şi reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului, precum şi hotărârea-pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, pronunţată de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotărâre care priveşte condiţiile de detenţie din închisorile şi centrele de reţinere şi arest preventiv din România, au generat necesitatea luării unor măsuri la nivel naţional pentru remedierea acestei situaţii”, arată MFP.

Proiectul include următoarele patru sub-proiecte: construirea unui penitenciar având 1.000 de locuri de detenţie, în localitatea Berceni, judeţul Prahova, construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenţie în localitatea Unguriu, judeţul Buzău, construirea unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, judeţul Ilfov, şi construirea unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, judeţul Braşov.

Acesta are un impact direct asupra îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale deţinuţilor prin reducerea supra-aglomerării şi asigurarea respectării celor mai bune practice internaţionale cu privire la infrastructură şi regim. Proiect de lege MFP: Conform MFP, ”proiectul va asigura de asemenea pregătire profesională şi facilităţi de recuperare pentru personalul penitenciarelor care vor contribui la creşterea nivelului profesional al personalului, şi la reducerea absenteismului cauzat de boli profesionale. Proiectul abordează deficienţele privind condiţiile de detenţie din România şi promovează conformarea cu regulile europene pentru penitenciare”.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentând circa 80% din costul total net) va fi acoperită prin împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenţa, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezintă contribuţia părţii române. Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani.

Sursă: Libertatea

Un alt urs a fost lovit grav! Nu s-a mai putut face nimic! Incidentul a avut loc în județul Brașov... Doi ani de la moartea Regelui Mihai I! Princepele Nicolae a transmis un mesaj emoționant! „Dragostea și dorul de bunici ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x