Antena Căutare

Romania, pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate

Sanatate inainte de toate - asa e in toate tarile lumii civilizate. Nu si in Romania care este pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate. Efectele se vad in fiecare zi in lipsa de medicamente din spitale - cele care nu au fost inchise de guvernul Boc. Toti cei care pot sa schimbe ceva pentru pacientii romani s-au reunit, marti, la forumul "Finantarea Sanatatii 2013", organizat de Intact Media Group.

Romanii primesc sanatate cu portia. Iar portia noastra e jumatate din media europeana, cu 4% din PIB fata de 8,3.

"Imi doresc ca din partea Guvernului, din partea unui jurist ajuns din intamplare si asta doar pentru 45 de zile in functia de Ministru al Sanatatii, acest angajament de a avea o strategie pe 4 ani si de avea un buget care sa tina 4 ani cred ca este realizabil", a declarat Victor Ponta.

In ultimii trei ani situatia s-a inrautatit. Reforma din sanatate s-a tradus prin inchiderea a zeci de spitale. Specialistii prezenti la forumul "Finantarea sanatatii 2013", organizat de Intact Media Group, spun ca alta ar trebui sa fie calea.

Nu doar banii sunt insa problema, ci si modul in care sunt folositi. Aparatura de ultima generatie, platita cu bani grei, sta nefolosita in spitale in care, de multe ori, pacientii trebuie sa vina cu pansamente si medicamente de acasa.

Iar pacientii o stiu cel mai bine. In Romania sunt alocati anual, pentru sanatate, doar 600 euro pe cap de locuitor, fata de media europeana de 1.800 euro. In ultimii 5 ani, peste 10.000 de medici au plecat pentru a profesa in strainatate.

FOTO: Intact Images

IMAGINI SOCANTE! O femeie din Iasi si-a tarat copilul in fata masinii... Centura Capitalei, cosmar pentru soferi! Parcurg 70 de kilometri in trei ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x