Antena Căutare

Romania, zona seismica cu risc ridicat

Romania se afla in zona europeana cu risc ridicat de producere a cutremurelor devastatoare. Dar cele mai expuse orase din lume in cazul unui seism sunt cele din Asia.

Un ONG din Statele Unite ale Americii a studiat mai multe orase in 2001, pentru a stabili numarul aproximativ de decese cauzate de un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade sau mai mare.

Tari supraaglomerate, precum India, Filipine sau Indonezia se pot confrunta cu mii de victime ca urmare a infrastructurii precare. In cazul unui seism cu o magnitudine de 6 grade pe scara Richter, Kathmandu, capitala Nepalului, ar fi cel mai serios afectata, numarul victimelor putand ajunge la aproape 70.000. Un cutremur major ar omori 55 000 de oameni in Istanbul. Din cele aproape 14 milioane de persoane care traiesc in Delhi, un seism ar duce la decesul a aproximativ 38.000.

Si zona Caraibelor este una dintre cele mai expuse regiuni din lume la seisme, alaturi de intreaga zona a Pacificului, bazinul Mediteranei si Orientul Mijlociu, pana in nordul Indiei. Bazinul Pacificului este o zona foarte activa din punct de vedere seismic. Cutremurele sunt numeroase si violente din Chile pana in Alaska si din Japonia pana in Noua Zeelanda. De asemenea, se produc in mod regulat cutremure la convergenta dintre Africa si Europa.

Pe o harta de hazard seismic a Europei, Romania se afla in zona cea mai expusa la cutremure devastatoare. Cea mai importanta dintre regiunile seismologice este Vrancea. Practic, aceasta zona este responsabila de peste 90% din totalul cutremurelor produse in Romania, eliberand peste 95% din energia seismica.

Pensii ilegale de peste 10.000 de lei lunar... Tinere, arse de frumusete...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x