Vremea capricioasă din ultima perioada întârzie producţia de roşii româneşti! Chiar dacă primele tomate au apărut deja în pieţe, de la producătorii care au investit masiv în încălzire, majoritatea fermierilor vor culege prima recoltă abia la finalul lunii. În cele mai multe sere, roşiile sunt încă gogonele.
Verzi ca gogonelele. Aşa arată roşiile în majoritatea serelor din Vidra-Vărăşti. Pentru că noaptea temperaturile scad sub zece grade Celsius iar fermierii nu au mai băgat bani în încălzire, anul acesta roşiile vor ajunge în pieţe cu două săptămâni mai târziu.
”Vremea este rece pentru perioada asta și merg greu toate plantele pe care le-am pus, roșii, ardei vânătă.”, a declarat un legumicultor din Vărăști.
Ministerul Agriculturii le-a dat fermierilor un răgaz la vânzare de două săptămâni pentru a nu pierde subvenţiile de 3.000 de euro.
”Nu a ajuns la coacere pentru nu poate nimeni să impulsioneze sau să găbească ritmul de creştere al unei plate decât dacă intervine asupra ei.”, a mai declarat Vlad Gheorghe, legumicultor din Vidra.
În pieţele din Capitală primele roşii au apărut deja, dar încă sunt considerate trufandale. Costă 15 lei kilogramul. Producătorii spun că le-au plantat încă din februarie şi au investit masiv în căldură.
Deşi este al treilea an în care se acordă subvenţiii pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii, importurile de tomate au continuat să crească în ultimii ani. Anul trecut, România a importat roşii de aproape 91 mil. euro, cu 6% mai mult faţă de anul precedent.