Antena Căutare

Românii, obligaţi să îşi pună senzori de gaze în apartamente! Cât costă şi de ce trebuie instalate

Tragedia de la Colectiv încă aduce schimbări majore în România.Conform unui ordin al ANRE, proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, sunt obligaţi să-şi monteze senzori de gaze

Tragedia de la Colectiv încă aduce schimbări majore în România.Conform unui ordin al ANRE, proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, sunt obligaţi să-şi monteze senzori de gaze

Sute de mii de români sunt obligaţi să monteze detectoare de gaze, chiar dacă locuinţele lor sunt încă racordare la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, iar oamenii au doar un aragaz acasă.

Obligaţia apare dacă fereastra camerei în care este instalat aragazul are geam termopan. În cazul în care oamenii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze. Mai mult, ar putea rămâne fără gaze chiar şi cei care le instalează, dar ai căror vecini de bloc refuză să facă acest lucru, pentru simplul motivă că sistarea alimentării se face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze.

Cât costă şi cum rişti să rămâi fără gaze:

Preţurile pentru montarea unui detector de gaze şi a electroventilului variază de la o firmă la alta. Dacă se montează pentru mai multe locuinţe, preţurile ajung să scadă şi la 300 de lei.

Atenţie însă, nu este singurul cost. Detectoarele au durata de viaţă limitată (de regulă cinci-şapte ani) şi trebuie înlocuite cu altele noi, după această perioadă. Obligaţia este trecută în noul ordin al ANRE, la publicat la finalul anului trecut, la art. 8, punctul 5 din procedură:

Potrivit ultimelor date oficiale, în România sunt 1,27 milioane de apartamente racordate la sistemele de termoficare, dintre care aproape jumătate (563.000) în Bucureşti. Deci în aceste apartamente se foloseşte gazul doar pentru aragaz, şi este de aşteptat ca majoritatea să aibă deja tâmplărie cu geam termopan în bucătărie. Ca atare, proprietarii vor fi obligaţi să monteze aceste dispozitive.

Iar asta este de natură să creeze conflicte în blocurile în care oamenii sunt în această situaţie. Asta pentru că, în cele mai multe cazuri, nu există un contor de gaze individual pentru fiecare apartament. Iar în cazul în care un singur proprietar refuză să instaleze detectorul, este posibil ca alimentarea cu gaze să fie oprită pentru toată scara.

Un bărbat a vrut să jefuiască o bancă din București, folosind doar un pistol cu bile! Dar ceva l-a pus imediat pe fugă!... Bucureștenii trăiesc un adevărat coșmar! În Drumul Taberei situația devine tot mai greu de suportat! Ce se întâmplă aici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x