Antena Căutare

Romanii se feresc sa se vaccineze impotriva gripei

Incepe sezonul gripei, insa romanii nu fac coada la vaccinare. Dimpotriva! Nu-si fac injectia nici cei care pot sa se imunizeze gratuit. De vina, spun medicii, sunt zecile de mituri false care circula pe internet despre vaccinul antigripal. Iar procentul romanilor care se vaccineaza e la jumatate fata de cel recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De cateva zile, camerele de garda sunt pline. Sezonul virozelor a lovit mai ales in cei mici. Cu toate astea, putini parinti se gandesc sa-si vaccineze copiii, chiar daca beneficiaza de imunizare gratuit.

Daca la vaccinul gratuit nu se inghesuie lumea, la cel pe bani, din farmacii, cererea e cu atat mai mica.

Statistica arata insa ca din zece bolnavi de gripa opt nu au fost vaccinati, in timp ce numai doi au contractat virusul dupa vaccinare.

Anul trecut, aproape 200.000 de vaccinuri au ramas nefolosite, adica o pierdere de o cincime din banii cheltuiti pe achizitionarea acestora. De altfel, statul face economie atunci cand lumea se vaccineaza.

Vaccinul cumparat de Ministerul Sanatatii costa aproximativ doi euro. Tratamentul pentru o gripa usoara poate sa coste peste 10 euro, iar daca pacientul are nevoie de o saptamana de concediu medical, statul cheltuie cateva sute de euro. Costurile ajung si la 1.000-2.000 de euro, in cazurile severe, in care bolnavul ajunge la Terapie Intensiva.

Intr-o situatie ideala, spun medicii, vaccinarea a cel putin 40% din populatie ar impiedica declansarea unei epidemii de gripa. La noi, rata de imunizare este insa de patru ori mai mica, de numai 10%. In Canada, vaccinarea de anul acesta merge chiar mai greu decat in Romania. Dozele unui mare producator au fost retrase de pe piata, cu suspiciunea ca in timpul productiei lor, in Europa, au existat probleme.

Frigul aduce facturi mai mari la intretinere de luna viitoare... Doi barbati au furat un seif plin cu bani in mai putin de 3 minute!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x