Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Adela

Românii sunt campioni la cumpărături. Un sfert din veniturile unei familii se duc doar pe mâncare

Suntem campionii Europei la cumpărături! Am ajuns să vizităm atât de des marile magazine, încât toţi banii noştri rămân la casele de marcat. Un sfert din veniturile unei familii se duc doar pe mâncare.

Suntem campionii Europei la cumpărături! Am ajuns să vizităm atât de des marile magazine, încât toţi banii noştri rămân la casele de marcat. Un sfert din veniturile unei familii se duc doar pe mâncare.

Pentru a nu cădea în capcana consumului fără limite, analiştii ne recomandă să ne calculăm atent bugetul, să alegem magazinele mici, unde nu există multe tentaţii şi să să fim atenţi la cheltuielile mărunte.

Ritmul în care ne facem cumpărăturile ne-a adus pe primul loc în Europa la acest capitol. Magazinele din România au înregistrat în iulie vânzări cu 41,5% mai mari faţă de acum patru ani, în aceeaşi perioadă. Aproape dublu faţă de ţări precum Lituania, Ungaria sau Slovenia.

Românii au fost impulsionaţi să cumpere mult şi pe fondul majorărilor salariale din ultimii ani. Doar că şi inflaţia a crescut puternic, ceea ce ne macină veniturile, atrag atenţia analiştii.

Dacă acum patru ani un român câştiga în medie 1.700 de lei net pe lună, acum salariul mediu a sărit de 3.100 de lei net.

O familie cu un copil care câştigă lunar două salarii medii, ajunge la un venit total de 6.200 de lei. Din aceşti bani, 25% se duc în fiecare lună pe mâncare, cam 200 de lei pe întreţinere, aceeaşi sumă pe facturile la gaze, curent şi plata abonamentului tv, 100 de lei pe abonamentele de telefonie, cel puţin 600 de lei pe consumul maşinii şi aproximativ 1.500 de lei pe rată sau chirie. Dacă tragem linie, peste 4.000 de lei înseamnă doar aceste cheltuieli de bază. Ce rămâne pentru restul nevoilor, pentru economii, educaţie sau relaxare? În jur de 700 de lei pe lună, pentru fiecare membru.

Şi atunci îţi pui întrebarea dacă această creştere a veniturilor este una sănătoasă pentru că, în mod normal, ar trebui ca o creştere a veniturilor să se ducă şi spre economisire, să se ducă şi spre investiţii, astfel încât să ne putem face şi nişte rezerve - Cristian Păun, analist economic

România se luptă şi cu un deficit comercial tot mai mare. În prima jumătate a anului am importat bunuri de peste 50 de miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au ridicat la doar 40 de miliarde de euro.

Aşa că analiştii au şi câteva sfaturi: nu uitaţi că acele cheltuieli zilnice, mărunte, vă pot împovăra la fel ca cele mari, precum plata facturilor. Calculaţi-vă atent bugetul şi împărţiţi cheltuielile pe 12 luni pentru a vă da seama de unde puteţi economisi. Şi nu plecaţi de acasă fără listă de cumpărături.

Recomandari