Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:50Observator Special

Salvamontiștii, avertisment de ultimă oră. Zonele în care există pericol mare de avalanșe 

Riscul de producere a unor avalanșe de mici dimensiuni, dar extrem de periculoase pentru turiștii care se urcă pe munte este ridicat la peste 1.600 de metri altitudine, pe trasee din masivele Retezat și Vâlcan, atrag atenția salvamontiștii din județul Hunedoara.

Salvamontiștii, avertisment de ultimă oră. Zonele în care există pericol mare de avalanșe

Potrivit şefului Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga, stratul de zăpadă în aceste zone măsoară circa 25 de centimetri şi nu are asigurată coeziunea necesară la sol. Din acest motiv, zăpada poate pleca la vale în orice moment, formând avalanşe mici.

"La peste 1.600 de metri altitudine zăpada este depusă la vânt sub formă de cornişe, fără să aibă coeziunea necesară. De aceea, există pericolul să plece la vale sub forma unor avalanşe mai mici, dar foarte periculoase, la acest moment", a menţionat Resiga, potrivit Agerpres.

El a arătat că la altitudini mai mari de 1.600 de metri vântul bate cu putere, iar vizibilitatea este scăzută.

"Sfătuim turiştii să nu se aventureze pe trasee, din cauza pericolului de avalanşe şi a condiţiilor meteo nefavorabile. Cel mai bine este să rămână în staţiunile de munte şi să practice sporturile de iarnă pe pârtiile amenajate. De altfel, în zona înaltă nu se poate schia", a spus şeful Salvamont Lupeni-Straja.

Pentru a veni în sprijinul turiştilor, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a asigurat servicii de permanenţă în toate staţiunile din judeţ: Straja, Parâng şi Râuşor. Se poate schia doar în staţiunea Straja, unde stratul de zăpadă pe pârtii măsoară 25 de centimetri.

Recomandari