Medicii de la Spitalul Floreasca întrerup activitatea, după demiterea lui Beuran: „Pentru a ne proteja reciproc”

Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca au anunțat că vor întrerupe activitatea, în semn de protest față de demiterea medicului Mircea Beuran, asigurând asistenţa medicală numai pentru urgenţe.

Medicul Mircea Beuran

Update, luni, 6 ianuarie 2019, ora 14:40: Mai mulţi medici din Spitalul Floreasca protestează faţă de demiterea de la şefia Secţiei de Chirurgie a medicului Mircea Beuran şi anunţă că, „pentru a se proteja reciproc”, vor întrerupe activitatea şi vor asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţe.

„Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil că inainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran”, se arată în comunicatul semnat de mai mulţi medici de la Floreasca.

Medicii de la Spitalul Floreasca solicită Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple.

„Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital. În aceste condiţii, medicii au decis întreruperea activităţii atât în interesul nostru, cât şi al pacienţilor, pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţele majore conform legislaţiei în vigoare”, mai precizează sursa citată.

Update, luni, 6 ianuarie 2019, ora 13:27: Medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, anunţă Ministerul Sănătăţii în urma anchetei în cazul femeii arse în timpul operaţiei la Spitalul Floreasca. Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligaţiile asumate prin contractul de administrare a secţiei. Concluzia este că incodentul a fost provocat de o eroare umană.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Știre inițială:

Spitalul Floreasca a primit o amendă administrativă de 200.000 de lei în urma controalelor de la minister aflate în desfăşurare în urma decesului pacientei ce a suferit arsuri grave în timpul unei intervenţii chirurgicale.

Amenzi au primit şi medicii şi asistentele ce au luat parte la operaţie, iar medicul Mircea Beuran urmează să fie demis din funcţia de şef al Secţiei de Chirurgie, potrivit digi24.

Primele audieri în cazul pacientei arse la Floreasca. Motivul pentru care chirurgul Mircea Beuran a fost lăsat ultimul pe lista anchetatorilor

„Vom stabili, împreună cu profesioniştii din Spitalul Floreasca ghidurile referenţiale la care ne vom raporta pentru a face această analiză, vom stabili echipa de audit şi paşii care trebuie parcurşi pentru a identifica cauzele care au dus la apariţia unui element advers, probabil că o consecinţă a nerespectării unor reguli de bună practică mai ales în condiţii de urgenţă”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate (ANMCS), la Digi 24.

Potrivit sursei, auditul ar urmă să se finalizeze peste o lună.

Cazul Floreasca. Secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Pacienta a ars zece minute. Imaginile din sala de operație vă pot afecta emoțional"

În urma discuţiei de mâine (luni - n.red.), vom analiza proiectul de plan de conformare pe care managementul spitalului îl va prezenţa. Noi vom veni cu recomandările noastre în urmă analizei pe care o vom face împreună cu ei şi vom stabili unprogram strict cu termene şi responsabilităţi. (...) (Spitalul - n.red.) Trebuie să prezinte un astfel de plan pentru că evenimentul care s-a produs arată că sunt probleme de organizare pentru spital care pot genera astfel de lucruri nedorite. Vom avea această întâlnire cu managementul spitalului, vom stabili etapele de lucru, vom stabili cine răspunde de fiecare etapă, termenii, de aşa manieră că într-un timp foarte scurt să reuşim să remediem deficienţele care au dus la apariţia unor evenimente nedorite. (...) Având în vedere gravitatea situaţiei încercăm că acest proces să fie cât se poate de scurt - în jur de o luna, o luna şi jumătate”, a adăugat Vasile Cepoi.

Spitalul Floreasca a rămas, pentru moment, fără autorizaţie de funcţionare.

Cazul femeii arse pe masa de operație. Ce presupune suspendarea acreditării Spitalului Floreasca pentru pacienți

Pacienta, o femeie în vârstă de 66 de ani, care suferea de cancer de pancreas, a murit la o săptămână după intervenţia în timpul căreia a fost arsă.

Ultimele știri