Antena Căutare

Sancțiuni pentru entitățile care hrănesc urșii în mod ilegal. „În loc să îl lăsăm în pace, îi aruncăm deşeurile produse de noi”

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a transmis spre publicare Ordinul de ministru prin care aprobă o cotă de intervenție pentru 140 de exemplare de urs. Măsura a venit după ce numărul de atacuri ale acestor animale a crescut considerabil.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a transmis spre publicare Ordinul de ministru prin care aprobă o cotă de intervenție pentru 140 de exemplare de urs. Măsura a venit după ce numărul de atacuri ale acestor animale a crescut considerabil.

Ministrul Mediului a solicitat Gărzii Naționale de Mediu aplicare de sancțiuni pentru entitățile care hrănesc în mod ilegal aceste animale. În viitor se vor aplica sancțiuni și pentru persoane.

"Trebuie să protejăm specia, să avem grijă şi de noi, de toţi cetăţenii. (...) Rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (...) că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât de mult de noi şi de a ne face rău. În loc să îl lăsăm în pace, îi aruncăm deşeurile produse de noi, dându-i posibilitatea să coboare de la munte la şes şi să intre în anumite oraşe unde nu gândeau cetăţenii că vor întâlni ursul în propria cale, pe stradă sau în propria gospodărie. (...) Astăzi am trimis deja către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare", a declarat Gavrilescu, la Sanctuarul de urşi de la Zărneşti.

În același timp, ministrul a declarat că a fost finalizat proiectul care prevede realizarea, pe fonduri europene, a celui de-al doilea aşezământ pentru urşi, în județul Brașov.

"Am reuşit să depunem, abia am terminat să scriem, proiectul de care vă spuneam de anul trecut, în urma planului de acţiune pe carnivora mare, am reuşit împreună cu parteneri să fim pregătiţi pentru momentul în care se va deschide sesiunea de finanţare pe POR, (...) un proiect care să facă ordine, să spunem, în relaţia om-urs, începând de la inventarierea lor, construind un al doilea aşezământ (...) unde urşii, ori că e ursoaică cu pui, ori că sunt pui, să avem grijă de ei şi cei care sunt îndreptăţiţi să îi alimenteze să facă lucrul acesta şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem şi ciparea lor", a precizat ministrul Mediului.

De asemenea, Graţiela Gavrilescu susține că singura soluţie pentru a opri hrănirea ilegală a urşilor de către populaţie este amenda. "Oamenii care se vor comporta aşa vor primi amendă, vom trece la amenzi personale şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe guvern", a precizat ministrul.

Motivul pentru care un preot a legat un câine de mașină și l-a târât pe șosea: ”A mușcat un copil, am vrut să-l pedepses... Un salvamar din Costineşti a fost lovit de un turist marocan după ce a strigat-o pe prietena acestuia să iasă din apă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x