Sărbătoare importantă pentru creștinii de pretutindeni! Toată lumea trebuie să afle ce se prăznuiește pe 13 ianuarie

 

În data de 13 ianuarie este o sărbătoare importantă pentru creștini și mulți ar trebui să știe ce anume se prăznuiește în această zi.

În calendarul ortodox este menționat că în data de 13 ianuarie, creștinii prăznuiesc anumite sărbători:

  • Ortodoxe 
  • Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe
  • Greco-catolice 
  • Sf. m. Ermil și Stratonic
  • Romano-catolice 
  • Sf. Ilarie, ep. înv.

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 13 ianuarie. Este o sărbătoare importantă fiindcă se amintește de viața și de sacrificiile acestor sfinți, în numele creștinismului.

Acești sfinți au trăit în ținutul Iliricului și al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Licinius (308-321).

Sfântul Mucenic Ermil era creștin și slujea ca diacon. A fost pârât că se închină de multă vreme lui Hristos, râde de zeii romanilor și întru nimic îl socotește pe împărat.

Adus la judecată, și-a ținut cu dârzenie mărturisirea, încât, după ce a fost bătut cu cruzime a fost aruncat în temniță. Aici l-a întâlnit pe Staratonic, un vechi prieten, creștin, care era străjer al închisorii. Pentru prietenul său care suferea, Stratonic a mărturisit și el credința creștină și a fost la rândul său chemat la judecată. 

Au fost amândoi condamnați la moarte prin înec și au fost aruncați în apele Dunării. Trupurile lor scoase de valuri la mal au fost luate de creștini și îngropate aproape de cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi).

Sursa: Agerpres

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe