Antena Căutare

Sărbătoare mare în ultima sâmbătă înaintea Postului Mare. Cui trebuie să-i spui mâine "La mulţi ani"

În fiecare an, la data de 17 , Biserica prăznuiește pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

În fiecare an, la data de 17 , Biserica prăznuiește pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Sfântul Teodor Tiron a dobândit cununa muceniceasca în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus.

Imediat după ce Teodor a intrat în armata română, și izbucnind în orașul Amasia persecuția contra creștinilor, acesta nu a dorit să ascundă faptul că este creștin. Pentru acest motiv, a fost închis în temniță, fiind lăsat să moară din lipsa apei și a hranei, scrie site-ul crestinortodox.ro.

Mântuitorul, însă, i S-a arătat Sfântului Teodor în temniță, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, căci Eu sunt cu ține; de hrană cea trupească și de băutură cea pamanteasca de acum nici să nu te mai atingi, căci cu Mine vei fi în împărăția Mea cea cerească și veșnică". Tot acum, i s-au arătat sfântului mulți îngeri, astfel încât, ostașii care păzeau temniță, s-au umplut de spaima.

După această, Sfântul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat în foc.

Sinaxarul amintește de o minune a Sfântului Teodor, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), când acesta dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămâna a Postului Mare. Sfântul Teodor Tiron, aparandu-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere (colivă).

În amintirea acestei întâmplări minunate, Biserica Ortodoxă sărbătorește anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută și sub numele de Sâmbătă Sfântului Teodor sau a colivelor.

Autoritățile au decis! Ce se întâmplă în curând cu Cazinoul din Constanța!... PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIE ANTICIPATĂ 2018. Care e mai avantajoasă?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x