Antena Căutare

Sărbătoare mare pentru credincioși! Sfântul care vindecă orice boală, sărbătorit astăzi de toți românii

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 27 iulie. Originar din Nicomidia, avea o familie înstărită, tatăl său, de neam bun, cinstit și bogat, se închina la zei, iar mamă sa era creștină. Sfântul Pantelimon a primit o bună educație, deprins în știința medicinii de către doctorul din cetate.

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 27 iulie. Originar din Nicomidia, avea o familie înstărită, tatăl său, de neam bun, cinstit și bogat, se închina la zei, iar mamă sa era creștină. Sfântul Pantelimon a primit o bună educație, deprins în știința medicinii de către doctorul din cetate.

A fost botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, adică "cel cu totul milostiv", vechiul nume fiind Pantoleon, adică "cel întru toate puternic, ca un leu".

Numele pe care l-a primit la botez a fost ilustrat în cel mai deplin mod de viața Sfântului Pantelimon, care s-a dăruit celor în suferință, vindecând deopotrivă trupurile și sufletele, cu iscusința medicului dar și cu puterea credinței.

Pentru tămăduirile pe care le aducea bolnavilor fără să primească plată și invocând numele Mântuitorului Hristos, a fost denunțat de medicii din cetate, fiind adus la judecată, în vremea persecuției împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Dioclețian (284-305). A fost supus la chinuri cumplite și în cele din urmă decapitat.

Sfântul Pantelimon, între multele chinuri pe care le-a pătimit a fost aruncat și la fiare sălbatice pentru a fi sfâșiat, dar ele și-au închis gurile și s-au făcut blânde, alergând la sfânt, iar el le mângâia pe cap. Și fiecare fiară se sârguia să fie sub mâna sfântului, una pe alta împingându-se.

Cei care vedeau minunea se mirau și strigau cu glas mare: "Mare este Dumnezeul creștinilor! Slobod să fie nevinovatul și dreptul tânăr".

Atunci împăratul, umplându-se de mânie, a poruncit să fie uciși atât cei care de față fiind slăveau pe Mântuitorul Hristos cât și toate fiarele. Iar mucenicul, văzând acest lucru, a strigat, zicând: "Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule, că nu numai oamenii, dar și fiarele mor pentru Tine" (Viețile Sfinților).

Sfântul Pantelimon este unul din cei mai populari sfinți din calendarul creștin, invocat adeseori de către cei aflați în suferință, fiind grabnic vindecător.

Noi locuri de muncă.. pentru deţinuţi! Cei care îi angajează vor fi scutiți de anumite taxe fiscale... Video! Românii au spus "Adio!" vacanţelor în Turcia! România şi Grecia, printre cele mai sigure locuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x