Antena Căutare

Sărbătoare mare printre creştini! Tradiţiile de care TREBUIE să ţii cont de Moşii de Iarnă

Astăzi, crestin-ortodocşii sărbătoresc Moşii de Iarnă. Moşii de Iarnă deschid, an de an, cele şapte sâmbete ale morţilor, care se încheie cu Sâmbătă lui Lazăr pe 23 aprilie


Astăzi, creştin-ortodocşii sărbătoresc Moşii de Iarnă. Moşii de Iarnă deschid, an de an, cele şapte sâmbete ale morţilor, care se încheie cu Sâmbătă lui Lazăr pe 23 aprilie
Iată cele mai importante tradiţii de care trebuie să ţii cont:
Conform datinilor străvechi, în unele zone ale ţării bătrânii povestesc cum sufletele morţilor vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioşii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să îi ocolească.
Sufletele trecute în nefiinţă vin astăzi să se hrănească cu mireasmă şi aburii bucatelor pe care credincioşii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.
Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminică Tomii, adică pe 8 mai.
În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.
Cei bătrâni îşi aduc aminte că Moşilor de iarnă li se mai spunea şi Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singură zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile şi-ar fi făcut apariţia în timpul verii.
De asemenea, se obişnuieşte ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu ţin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru a te feri de nebunie.
Rezultate dezastruoase! Doar o treime dintre elevii de clasa a VIII-a participanți la simularea Evaluării Naționale au m... Milioane de ROMÂNI care lucrează în străinătate au aflat VESTEA CEA MARE! E cel mai bun lucru care li se putea întâmpla...
Parteneri
Gustări sănătoase de luat în călătorii. Sunt pline de vitamine și minerale
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x